Catharina Ziekenhuis kan tumoren en uitzaaiingen nóg eerder opsporen

PET CTde nieuwe PET/CT-scanner die medio 2015 in gebruik wordt genomen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Het Catharina Ziekenhuis heeft opnieuw een belangrijke stap gezet in de behandeling voor patiënten met kanker, hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer. Het ziekenhuis krijgt als eerste in Nederland de nieuwste generatie PET/CT-scanner van GE Healthcare. Met deze nieuwe scanner worden kankercellen eerder opgespoord en de diagnose van een patiënt met kransslagaderlijden verder verfijnd. Een speciale test met deze scanner voorspelt of een patiënt met geheugenstoornissen binnen nu en tien jaar mogelijk de ziekte van Alzheimer ontwikkelt. De scanner wordt halverwege dit jaar in gebruik genomen.

De combinatie van een CT-scan en een PET-scan in één apparaat heeft vele voordelen. Een CT-scanner geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van het inwendige gedeelte van de patiënt. Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen. Met name kankercellen hebben altijd een afwijkende stofwisseling.

Dankzij deze combinatie kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld. “We kunnen afwijkingen van twee tot drie millimeter ontdekken en precies lokaliseren. Daardoor kunnen de medisch specialisten van het Catharina Kanker Instituut hun patiënten beter behandelen”, aldus nucleair geneeskundige Dirk Wyndaele van het Catharina Ziekenhuis.

Effect kankerbehandeling vaststellen
De PET/CT-scanner wordt onder meer ingezet bij patiënten bij wie vermoed wordt dat zij kanker hebben. Bij patiënten waar eerder al kanker is vastgesteld, kan met behulp van de PET/CT-technologie worden onderzocht of chemotherapie en/of radiotherapie (bestraling) effect heeft gehad. “In 36 procent van de gevallen beïnvloedt een PET/CT-scan de therapie die een patiënt met kanker krijgt”, aldus Wyndaele. Als voorbeeld noemt hij een patiënt bij wie tijdens de scan meer uitzaaiingen werden gevonden dan gedacht. “Die patiënt was gebaat bij chemotherapie en werd daardoor een zware zinloze operatie bespaard.”

Ook voor patiënten met kransslagaderlijden is het apparaat een belangrijke aanwinst. Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen kunnen met behulp van de afbeeldingen van de scanner nog gerichter dotteren en opereren. Patiënten met geheugenstoornissen waarbij de oorzaak niet vastgesteld kan worden, kunnen een Alzheimer-test ondergaan met deze scanner. Met behulp van die test kan worden vastgesteld of een patiënt binnen nu en tien jaar mogelijk de ziekte van Alzheimer ontwikkelt. Het Catharina Ziekenhuis is na het VU medisch centrum in Amsterdam het tweede ziekenhuis in Nederland dat een dergelijke test kan afnemen.

Vroegtijdige opsporing prostaatkanker
Met GE Healthcare is overeengekomen dat technologische innovaties aan de toekomstige PET/CT-scanner als eerste binnen de Benelux worden getest in het Catharina Ziekenhuis. “Het Catharina Ziekenhuis is een groot kankerinstituut in Nederland,” aldus Marcus Aben, managing director GE Healthcare Nederland. “In het ziekenhuis worden veel patiënten met kanker behandeld en er vindt continu onderzoek plaats naar nieuwe behandelvormen en diagnostische technieken. Als het gaat om innovaties is het Catharina Ziekenhuis daarom een logische en belangrijke partner voor ons.”

Samen met GE Healthcare en de Europese vereniging voor Radiotherapie gaat het ziekenhuis onderzoeken of het bestralen van patiënten met longkanker verder verfijnd kan worden met behulp van de PET/CT-scanner. En met het academisch ziekenhuis in Nijmegen zal worden onderzocht of vroegtijdige opsporing van prostaatkanker mogelijk is.