Ervaringen met het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD)

Array

Portret Wilna Wind (NPCF)

Hét Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD) is er nog niet, althans niet in de allesomvattende vorm. Maar duidelijk is wel dat patiënten er op zitten te wachten. Dat blijkt uit het boekje ‘Persoonlijk Gezondheidsdossier, verhalen uit de praktijk’, dat Patiëntenfederatie NPCF heeft uitgebracht. In het boekje staan ervaringen van patiënten en of hun familie met het PGD.

Zoals de ervaringen van Wilma Bos. Zij bezoekt voor haar ziekte specialisten in vier ziekenhuizen. Haar medische situatie ligt vast in een PGD. Ze zegt: “Zo kan ik zelf meer beschikken over mijn gezondheidsperikelen.”

Alles zelf bijhouden
En dat is waar het voor alle patiënten om draait. In een PGD kunnen ze zelf bijhouden hoe het gaat met hun ziekte. Wat helpt wel en wat helpt niet? Bijkomend voordeel: nooit meer tegen elke nieuwe zorgaanbieder je hele verhaal doen. Want dat verhaal heb je bij je. Op een usb-stick, of gewoon op je laptop of tablet.

“Zonder PGD raak je informatie kwijt”, verwoordt de moeder van Feija het in het boekje. Feija zit heel los in de gewrichten en heeft als gevolg daarvan met veel hulpverleners te maken. Maar niemand van hen heeft een totaalbeeld van Feija. En dus zegt moeder: “Daarom moet ik het overzicht houden en alle informatie bij elkaar brengen.” Helaas lukt dat nog lang niet altijd, omdat ze nog niet de toegang hebben tot alle medische dossiers van haar dochter. Moeder Feija kan niet wachten tot er een landelijk gedragen PGD komt.

Met PGD sneller duidelijk wat er scheelt
Dat geldt ook voor Marjolein. Ze is een fanatiek roeister die als gevolg van een hardnekkige blessure ruim vier maanden niet kon roeien. Zij pleit vurig voor een persoonlijk gezondheidsdossier: “Als mijn zorgverleners en ook ikzelf over alle informatie hadden beschikt, was de oplossing vast eerder gevonden.”

Om die reden werkt Patiëntenfederatie NPCF er had aan om invoering van een volledig en levenslang PGD van de grond te krijgen. Directeur Wilna Wind: “Ons streven is dat iedere inwoner van Nederland in 2020 een PGD kan hebben. Zodat wie dat wil overal online kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens, die nu versnipperd liggen bij verschillende zorgverleners.”

> Kijk hier voor het boekje over het persoonlijk gezondheidsdossier of klik op het plaatje
Van 18 tot en met 20 maart staat Patiëntenfederatie NPCF op de Zorg & ICT-beurs.

> Kijk hier voor onze inbreng tijdens de beurs

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen