Tekort medisch isotoop Xofigo (Radium-223 dichloride) dupeert prostaatkankerpatiënten

Array

De medisch isotoop Xofigo (Radium-223 dichloride) voor prostaatkankerpatiënten is door productieproblemen bij de fabrikant tijdelijk nauwelijks verkrijgbaar. Patiënten die het middel gebruiken moeten hun behandeling staken. Omdat Xofigo tijdelijk niet leverbaar, artsen wordt geadviseerd een alternatieve behandeling te overwegen.

Het middel radium Ra-223 dichloride (Xofigo) is door productieproblemen bij de fabrikant tijdelijk slecht tot niet verkrijgbaar. Patiënten die momenteel gebruik maken van het middel zullen hun behandeling tijdelijk moeten staken. De verantwoordelijk arts dient te overwegen of het noodzakelijk is om over te stappen op een alternatieve behandeling. De fabrikant kan nog niet overzien wanneer de distributie van Xofigo kan worden hervat.

Dit schrijft de firma Bayer Pharma AG in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle oncologen, urologen, nucleair geneeskundigen en ziekenhuisapothekers werkzaam in de ziekenhuizen met een licentie voor dit middel.

Radium Ra-223 dichloride kan worden voorgeschreven aan patiënten met castratieresistent prostaatcarcinoom. Castratieresistent prostaatcarcinoom is een vorm van prostaatkanker waarbij de hormoonbehandeling niet of onvoldoende tot resultaat leidt.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht. Een overzicht van DHPC’s is te vinden op de website van het CBG.

Radium-223 dichloride kan worden voorgeschreven aan patiënten met een vorm van prostaatkanker waarbij de hormoonbehandeling geen of onvoldoende resultaat geeft en de kanker is uitgezaaid naar de botten en bijvoorbeeld pijn veroorzaakt. Patiënten die het gebruiken leven gemiddeld zo’n drie maanden langer.

Tijdens routinecontrole bleek dat de kwaliteit van het middel onder de maat is. Wanneer de distributie van het middel wordt hervat, is nog onduidelijk.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen