Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC groeit

Array

Bijna drie jaar na de opening, is het Vrouw Moeder Kind-centrum (VMK-centrum) in Máxima Medisch Centrum Veldhoven uitgebreid. In september 2012 werd het Vrouw Moeder Kind-centrum in Máxima Medisch Centrum Veldhoven geopend. Begin dit jaar heeft het centrum er vijf extra kraamsuites bij gekregen en op de kinderafdeling komen er drie extra medium care plaatsen (couveuses) bij. In totaal zijn er ook vijftien fte verpleegkundigen extra aangenomen.

“Sinds de opening van het VMK-centrum merkten we dat we af en toe patiënten moesten weigeren”, vertelt gynaecoloog Carolien Koks. Het aantal bevallingen dat het VMK-centrum doet groeit jaarlijks met ongeveer 100, wat op zijn beurt weer zorgt voor groei op de kinderafdeling.

SAEYS_MMC_Laura_de_Wit_Gynaecoloog_GT5R1396Ongeveer de helft van deze groei gebeurt doordat verloskundigen steeds vaker met hun patiënt naar het ziekenhuis komen om te bevallen. Koks denkt dat dit te maken heeft met het family centered care principe. Ook de integrale verloskunde speelt een rol in de groei van het aantal bevallingen in het VMK-centrum. Koks: “We verwachten dat hierdoor het aanbod van patiënten alleen nog maar groter gaat worden. Daarnaast hebben de ziektekostenverzekeraars zo’n jaar geleden plannen weggelegd om zorg te concentreren. Als dat allemaal doorgaat, lijkt het logisch dat hier een specialisatie rond de geboortezorg komt. Dat zal betekenen dat we ook bevallingen van andere ziekenhuizen krijgen.”

 

Family Centered Care principe blijft het uitgangspunt
Volgens de gynaecoloog brengt groei ook het risico met zich mee dat het wat onpersoonlijker wordt, maar dat is juist niet de bedoeling. “De zorg vlak na de bevalling is heel belangrijk. We ontwikkelen daarin steeds nieuwe concepten. We werken nu met het sacred hour waarbij het kind als het medisch verantwoord is na de bevalling een uur op de borst van moeder blijft liggen. Dit is echt het uurtje van moeder, kind en vader waarin de moeder-kind binding wordt versterkt en het succes van slagen van borstvoeding wordt vergroot. We verrichten tijdens dit uurtje zo min mogelijk medische taken zoals wassen en meten. Dat komt daarna wel. Eerst hebben ze een momentje voor zichzelf.” Het family centered care principe is al voor de verhuizing naar het VMK-centrum in gang gezet. “Het moet een beetje in je genen gaan zitten. We zijn continu bezig om de zorg rondom het gezin te regelen en die te verfijnen. Het sacred hour is daar een voorbeeld van. We proberen dat zelfs op de operatiekamer door te voeren.” Daarnaast wordt in het Vrouw Moeder Kind-centrum continu onderzoek gedaan naar manieren om de zorg nog verder te verbeteren.

Bron: Máxima Medisch Centrum Veldhoven

Máxima Medisch Centrum

Máxima Medisch Centrum (MMC) is een groot ziekenhuis met twee locaties: Eindhoven en Veldhoven. Het ziekenhuis vervult een aantal topfuncties waaronder een intensive care voor te vroeg geboren baby's en een afdeling voor complexe zwangerschappen. Eén van de speerpunten is sportgeneeskunde. De specialisten werken onder het label SportMáx aan hoogwaardige zorg op het gebied van sportgeneeskunde. MMC werkt samen met de Technische Universiteit Eindhoven aan vernieuwing van medische technologie. Het opleiden van specialisten doen we samen met de universiteiten van Maastricht en Nijmegen. MMC is lid van de vereniging Samenwerkende Klinische Topziekenhuizen.

Recente artikelen