Catharina Ziekenhuis als eerste in Nederland beloond met Europees borstkankercertificaat

Het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is beloond met het Europees borstkankercertificaat van Eusoma, de toonaangevende internationale organisatie op het gebied van borstkanker. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat dit certificaat in handen heeft.

Eusoma was de eerste organisatie in Europa die startte met het vastleggen van richtlijnen en indicatoren voor goede borstkankerzorg en streeft ernaar om uiteindelijk in alle landen van Europa borstkankerzorg van een gelijkwaardig hoog niveau te hebben. In Nederland worden de Eusoma-richtlijnen door verzekeraars en borstkankerorganisaties als leidraad genomen om hun eigen richtlijnen vast te stellen.

Eusoma visiteert ziekenhuizen in Europa en kent certificaten toe aan ziekenhuizen die voldoen aan de hoogste eisen in de borstkankerzorg. “Ons centrum is tijdens de visitatie echt binnenstebuiten gekeerd”, aldus Yvonne van Riet, chirurg en voorzitter van het Catharina Mammacentrum. “Zij gaan veel verder dan alleen het controleren van de door ons aangeleverde data. Bovendien bestaat de visitatiecommissie uit borstkankerspecialisten uit heel Europa.”

Uiteraard is Yvonne van Riet verheugd met de erkenning. “Zo’n internationale certificering is heel bijzonder”, aldus Van Riet. “Ik ben trots op ons team, maar ook enorm trots op alle vrouwen die ons de afgelopen jaren het vertrouwen gaven en ons – gevraagd of ongevraagd – van feedback voorzagen. Mede daardoor hebben we dit hoge niveau kunnen bereiken.”

Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuis wordt beloond voor goede borstkankerzorg. Het Catharina Ziekenhuis ontvangt sinds 2010 ook ieder jaar het prestigieuze Roze Lintje van Borstkankervereniging Nederland. Nu is daar ook deze gerenommeerde Europese certificering bij gekomen.

Het Mammacentrum is onderdeel van het Catharina Kanker Instituut. Het is opgericht in 2009 en was het eerste Mammacentrum in de regio.

Feiten en cijfers:

– Per jaar komen er +/- 1700 vrouwen naar het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis met verdenking van borstkanker;

– +/- 320 van deze vrouwen hebben daadwerkelijk borstkanker;

– In het Catharina Ziekenhuis worden per jaar zo’n 300 borstkankeroperaties uitgevoerd;

– Vrouwen met een verdenking op borstkanker kunnen binnen 24 uur na het bezoek aan de huisarts terecht in het Mammacentrum van het Catharina Ziekenhuis;

– Het Catharina Ziekenhuis is één van de twee ziekenhuizen waar vrouwen met borstkanker op één dag geopereerd en bestraald kunnen worden, de zogenoemde IORT-procedure;

– Jaarlijks wordt er in het Mammacentrum veel (promotie)onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen en mogelijkheden.