Pantarhei Bioscience verlegt focus naar kankeronderzoek via oprichting van nieuw dochterbedrijf Pantarhei Oncology

Array

kankerHet in 2001 opgerichte Pantarhei Bioscience uit Zeist maakt vandaag de oprichting bekend van het dochterbedrijf Pantarhei Oncology. In deze aparte organisatie met nieuw management, worden innovatieve behandelingsconcepten voor kanker van de voortplantingsorganen ondergebracht. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen op het gebied van de gezondheid van de vrouw blijft het aandachtsgebied van Pantarhei Bioscience.

Vandaag maakt Pantarhei Bioscience de oprichting bekend van het dochterbedrijf Pantarhei Oncology gericht op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor verbeterde behandeling van kanker van de voortplantingsorganen zoals ovarium (eierstok)kanker, borstkanker en prostaatkanker.

Pantarhei Bioscience is in 2001 opgericht door Herjan Coelingh Bennink. Sinds 2006 is Michiel Meurs als CFO betrokken bij het management van Pantarhei Bioscience. Herjan Coelingh Bennink is de voormalig directeur van de research en development (R&D) op het gebied van “Women’s Health” van voorheen Organon in Oss (nu MSD). Deze R&D was met name gericht op nieuwe anticonceptiva, geneesmiddelen voor de behandeling van onvruchtbaarheid en hormonale behandelingen voor overgangsklachten. Pantarhei Bioscience heeft sinds 2001 succesvol geneesmiddelen ontwikkeld op basis van nieuwe toepassingen van bestaande hormonen op dezelfde gebieden. Het bedrijf is vanaf de oprichting gefinancierd door privé investeerders en via licentie inkomsten van ontwikkelde producten.

Het management van het nieuwe Pantarhei Oncology bestaat uit Eric van der Aa, CEO en Yvette Zimmerman, COO, beiden managers met uitgebreide ervaring op het gebied van geneesmiddelenontwikkeling; voorheen werkzaam bij Pantarhei Bioscience en daarvoor o.a. bij Organon. Het eerste project van Pantarhei Oncology is de onlangs aangekondigde internationale samenwerking met het Franse bedrijf HRA Pharma (Parijs) voor de verdere gezamenlijke ontwikkeling van een innovatieve immuuntherapie van uitgezaaide ovariumkanker. Pantarhei Bioscience heeft dit behandelingsconcept preklinisch ontwikkeld en samen met HRA Pharma wordt de verdere pre-klinische en klinische ontwikkeling uitgevoerd. Het Franse bedrijf financiert dit traject en heeft de exclusieve wereldwijde rechten verworven om de nieuwe therapie te commercialiseren. Het product bevindt zich momenteel in de eindfase van het preklinische onderzoek en de vaccinontwikkeling en zal in 2016 in klinische studies getest gaan worden.

Citaten:
“Ik ben blij dat wij na 14 jaar deze belangrijke stap hebben kunnen zetten. De fase is nu gekomen dat Pantarhei Bioscience haar focus gaat verleggen van de traditionele “Women’s Health” geneesmiddelen, die gekenmerkt worden door verbetering van “Quality of Life” naar het toepassen van onze kennis en ervaring bij de ontwikkeling van betere geneesmiddelen voor de behandeling van levensbedreigende vormen van kanker van de voortplantingsorganen. De nieuwe immunologische behandeling in samenwerking met het Franse HRA Pharma is daarvan een typisch voorbeeld. De pipeline van Pantarhei Oncology bevat meer belangrijke nieuwe ontwikkelingen op kankergebied. ” Herjan Coelingh Bennink, CEO Pantarhei Bioscience

“De gezamenlijke ontwikkeling met partner HRA Pharma is niet alleen een belangrijke stap voor Pantarhei als innovatieve organisatie op het gebied van ontwikkeling van geneesmiddelen, maar zeker zo belangrijk is het feit dat wij nu kunnen investeren in het klinisch onderzoek van dit nieuwe behandelingsconcept bij uitgezaaide eierstokkanker. Deze vorm van kanker is een ziekte met zeer ongunstige prognose en heeft van alle vormen van kanker bij de vrouw de laagste overlevingskans. De constructieve samenwerking met HRA Pharma geeft ruim voldoende mogelijkheden en tijd om dit beloftevolle concept te ontwikkelen. Gezien de ernst en de relatieve zeldzaamheid van deze ziekte komt het product in aanmerking voor de zogenaamde weesgeneesmiddelenstatus waarmee een verkort klinisch onderzoekstraject en versnelde goedkeuring van de behandeling door de overheden tot de mogelijkheid behoren. ” Eric van der Aa, CEO Pantarhei Oncology

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen