Veel belangstelling voor symposium Alzheimercentrum zuidwest Nederland

alzheimerOp woensdag 18 maart organiseerde het Alzheimercentrum zuidwest Nederland bij haar Havenziekenhuis-locatie een symposium over het regionale dementienetwerk in Rotterdam Rijnmond en casemanagement voor patiënten met een dementie. Het centrale thema was: ‘Samen bouwen aan een krachtige dijk tegen dementie. Hoe versterken we elkaar in de regionale dementiezorg?’ De bijeenkomst trok 80 belangstellenden.

De middag en avond waren bedoeld voor alle medewerkers die betrokken zijn bij de ketenzorg dementie, zoals casemanagers, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, leidinggeven-den en medisch specialisten en medewerkers van het ziekenhuis. Er werd volop informatie uitgewisseld en gesproken over het verder ontwikkelen en verbeteren van de samenwerking binnen de keten dementie in Rotterdam Rijnmond. Arend Arends, klinisch geriater bij het Havenziekenhuis en het Alzheimercentrum zuidwest Nederland, was voorzitter van het symposium.

Deelnemers konden luisteren naar presentaties over het voorkomen van voedingsproblemen bij mensen met een dementie en onderzoek bij mensen van allochtone afkomst met geheugenproblemen. In een vruchtbare samenwerking met rechters van de Rechtbank Rotterdam werd nagedacht over goede zorg en wilsbekwaamheid bij mensen met een dementie. Het is soms een kunst om mensen met een dementie te verleiden tot goede zorg met respect voor hun autonomie zonder de grenzen van de wet te overtreden.

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen met nieuwe wetten en regelgeving in de zorg voor mensen met een dementie. De gemeente Rotterdam, Zorgverzekeraar Achmea en de afdeling Rotterdam van Alzheimer Nederland schetsten hun ideeën over de toekomst van de dementiezorg. Helaas is er nog veel onduidelijk. Belangrijk advies was dan ook beleidsresistent te worden, en vooral door te gaan om goede zorg in de keten te verlenen.

Fotobijschrift: Havenziekenhuis geriater Annemiek van Walbeek licht toe hoe voedingsproblemen bij mensen met een dementie voorkomen en verholpen kunnen worden

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen