1,9 miljoen voor onderzoek naar persoonlijke longkankerbehandeling met behulp van organoids

Array

Vooraf voorspellen welke therapie of combinatietherapie voor individuele longkankerpatiënten het beste zal gaan werken. Het Hubrecht Instituut, Antoni van Leeuwenhoek en UMC Utrecht slaan de handen ineen om te kijken of dit mogelijk is met behulp van tumor organoids. Dit zijn mini-orgaantjes gekweekt uit het tumormateriaal van individuele patiënten. Het omvangrijke en ambitieuze project krijgt een subsidie van 1.9 miljoen euro van Alpe d’HuZes / KWF Kankerbestrijding. 

onderzoek researchElk jaar krijgen 11.000 mensen in ons land longkanker. Longkanker is lastig te behandelen; slechts 15 procent van de patiënten is na vijf jaar nog in leven. Sommige patiënten hebben baat bij chemotherapie, maar niet allemaal. Anderen hebben baat bij de nieuwe  die sinds enkele jaren beschikbaar zijn. Deze middelen richten zich heel specifiek op de DNA-mutatie die de tumor drijft. Maar ook deze medicijnen zijn niet bij iedereen even effectief, en bovendien ontwikkelen tumoren vaak resistentie ertegen. Op dit moment kan nog niet worden voorspeld welke therapie of combinatie van medicijnen voor een patiënt zal gaan werken.

Een groep onderzoekers uit Utrecht en Amsterdam hoopt hier verandering in te gaan brengen. Prof. dr. Hans Clevers en dr. Robert Vries van het Hubrecht Instituut, prof. dr. Emile Voest en prof. dr. Egbert Smit van het Antoni van Leeuwenhoek en prof. dr. Hans Bos en Prof. dr. Edwin Cuppen van het UMC Utrecht slaan de handen ineen om te kijken of zij tumor organoids kunnen gebruiken om het probleem aan te pakken. Zij ontvangen voor dit project een subsidie van 1.9 miljoen euro uit handen van Alpe d’HuZes / KWF Kankerbestrijding.

Organoids zijn mini-versies van organen en worden beschouwd als een van de grote wetenschappelijke doorbraken van de laatste jaren. Met behulp van deze mini-organen kan betrouwbaarder onderzoek worden gedaan aan bijvoorbeeld de groei en behandeling van tumoren dan aan losse cellen of los weefsel. De onderzoeksgroep van Clevers heeft een methode ontwikkeld om organoids te kweken uit tumormateriaal van individuele patiënten. Door deze organoids in het lab bloot te stellen aan verschillende behandelingen, hopen de samenwerkende onderzoekers te kunnen voorspellen welke behandelingen bij de patiënt zullen aanslaan. Binnen het toegekende project zullen zij kijken of de uitkomsten van het organoid-onderzoek inderdaad betrouwbare informatie opleveren voor de uitkomsten van de behandeling van de patiënt. Ook zullen zij op zoek gaan naar biomarkers, karakteristieken van de tumoren, met een voorspellende waarde en zullen zij nieuwe combinaties van medicijnen gaan testen op de organoids.

Emile Voest: “Deze subsidie opent de weg naar het vooraf bepalen hoe succesvol een behandeling voor patiënt met longkanker wel of niet is. Door buiten de patiënt medicijnen op diens eigen tumor te testen wordt het in de toekomst hopelijk mogelijk te voorkomen dat patiënten behandeld worden met niet werkzame middelen, die wel bijwerkingen geven. Daarnaast bouwt het aan een sterk fundament voor het vinden van nieuwe behandelingen”.

Bron: AvL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen