Innovatieve borstreconstructie geeft weer gevoel in de borst

Array

Nieuwe chirurgische techniek vergroot de kwaliteit van leven na borstkanker
Plastisch en oncologisch chirurgen van het Borstkankercentrum van het Maastricht UMC+ hebben het voor het eerst in Nederland mogelijk gemaakt dat vrouwen die een borstreconstructie ondergaan, weer gevoel in de borst krijgen. Deze behandeling is mogelijk bij borstkankerpatiënten die na een amputatie kiezen voor een reconstructie met eigen weefsel. “De ingreep vergroot de kwaliteit van leven aanzienlijk”, zegt plastisch chirurg Stefania Tuinder.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Maar liefst één op de acht vrouwen krijgt vroeg of laat met de ziekte te maken.

maastricht universiteitPatiënten hebben verschillende behandelopties, waaronder bestraling, chemotherapie of een operatie. Dat kan echter niet in alle gevallen een borstsparende operatie zijn, als bijvoorbeeld de tumor te groot is. Een volledige verwijdering van de borst is dan noodzakelijk. Vrouwen kunnen daarna kiezen voor een borstreconstructie. Slechts eenentwintig procent van de patiënten in Nederland kiest voor deze mogelijkheid. Om dat percentage te verhogen werken de Maastrichtse chirurgen voortdurend aan innovatieve reconstructies die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

Nieuwe techniek
Tegenwoordig zijn er reconstructies mogelijk met eigen weefsel uit de buikwand, de zogeheten DIEP-lap. Dat zorgt voor een natuurlijker resultaat in vergelijking met het inbrengen van een prothese. Hoewel de gereconstrueerde borst van eigen weefsel is, zal deze normaliter gevoelloos zijn. Met behulp van een nieuwe techniek is het mogelijk het gevoel in de borst weer terug te krijgen. Dat vergt nauwe samenwerking tussen de oncologisch chirurg (die de volledige borstverwijdering uitvoert) en de plastisch chirurg (die de reconstructie uitvoert).

Samenwerking
De techniek werkt als volgt: Allereerst wordt de borst waarin zich de tumor bevindt verwijderd. Tijdens de ingreep spoort de chirurg de zenuwuiteinden op en legt deze bloot. Tijdens de reconstructie haalt de plastisch chirurg weefsel uit de buikwand van de patiënt en neemt daarbij tevens de zenuwuiteinden mee. De zenuwuiteinden uit het buikweefsel worden vervolgens gekoppeld aan de zenuwuiteinden in de borstkas. Het resultaat: een gereconstrueerde borst waarin de sensatie van gevoel aanwezig is.

Kwaliteit van leven
“De chirurg en de plastisch chirurg moeten goed kunnen samenwerken”, zegt oncologisch chirurg Esther Heuts. “De ingreep moet namelijk in één keer gebeuren. Zo hoeft de patiënt na een volledige borstverwijdering ook niet weken te wachten op een nieuwe borst. Ze wordt met haar oorspronkelijke borst onder narcose gebracht en wordt met een gereconstrueerde borst weer wakker.” Plastisch chirurg Stefania Tuinder vult aan: “Door steeds nieuwe technieken te ontwikkelen die de kwaliteit van leven vergroten, willen we vrouwen meer mogelijkheden bieden om voor een reconstructie met eigen weefsel te kiezen.” Een borstreconstructie na borstkanker wordt overigens volledig vergoed door zorgverzekeraars.

Bron: Maastricht Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen