WKOF presenteert vaag rapport over alcohol en leverkanker om geld te werven

0
675

Meer dan 3 alcoholische dranken per dag kan leiden tot leverkanker. Dat stelt Wereld Kanker Onderzoek Fonds op basis van een “nieuw” rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag publiceert. Opvallend is wel dat ASCO en ESMO geen melding maken van dit onderzoek en toonaangevende Nederlandse instituten werkten niet mee. Het WKOF is vooral bekend van reclamespotjes en gelikte mailings. De WKOF stelt dat het rapport is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en leverkanker met gegevens van 8.153.000 mensen, maar de opzet wijkt sterk af van gebruikelijke methoden voor wetenschappelijk onderzoek.

zorg-en-geld2Toch blijf ik sterke twijfels houden over de doelen van deze organisatie en de inhoud van het onderzoek. Nooit komen echt toonaangevende onderzoekers zelf aan het woord en kom niemand van deze club tegen op toonaangevende symposia voor kankeronderzoek. Het lijkt een club die van u en mij geld wil om in algemene termen en zonder steekhoudend bewijs ons wil vertellen dat we de kans op kanker kunnen verkleinen als we gezond eten en leven. Het WKOF is een afdeling van een grote Amerikaanse organisatie. Met hulp van de moederorganisatie zette het WKOF in Amsterdam een kantoor op. WKOF is niet verbonden of gelieerd aan KWF. Dus pas op voor je geld doneert!