Definitieve cheque van 238.031 euro overhandigd aan Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Uitreiking ChequeVoormalig Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage schaatste samen met ruim honderd schaatsers een enorm bedrag bij elkaar voor taaislijmziekte
Op zondag 29 maart heeft de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting de definitieve cheque ter waarde van 238.031 euro in ontvangst genomen. Dit bedrag is het resultaat van een intensieve dag schaatsen op de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in januari, onder leiding van ambassadeur en Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage. De opbrengst gaat naar onderzoek naar Cystic Fibrosis, ook wel bekend als taaislijmziekte.

Skate4AIR
Uytdehaage schaatste samen met 112 schaatsers van Skate4AIR voor de vijfde keer over de Weissensee en werd hierin door veel sponsors en donaties gesteund. Na deze vijf jarige jubileumeditie is in totaal al meer dan 1,4 miljoen euro opgehaald door alle 628 deelnemers, waaronder acht volwassenen en zes kinderen die zelf taaislijmziekte hebben. Het opgehaalde bedrag zal besteed worden aan onderzoek naar de levensbedreigende en (vooralsnog) ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis, ook wel bekend als taaislijmziekte. Skate4AIR, een initiatief van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste groep deelnemers die namens een goed doel schaatsen tijdens de Alternatieve Elfstedentocht. Van deze editie is een video beschikbaar via: Sfeerimpressie film Skate4AIR 2015. Ook volgend jaar is Skate4AIR weer aanwezig in Oostenrijk.

Taaislijmziekte
Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd, is de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 40 baby’s geboren met CF. De ziekte is levensbedreigend en (vooralsnog) niet te genezen. In 2006 was de helft van alle patiënten die aan CF overleden, jonger dan 18 jaar. Vroeger haalde je de puberteit niet eens, nu kun je er misschien 40 jaar mee worden. Dat is de winst van onderzoek. In december 2013 werd bekend dat het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk is om door stamceltransplantatie CF te genezen. Een belangrijke doorbraak!