Project Sarah van start: doorbreken taboe op borstkanker bij allochtone vrouwen

Array

_MG_6045De opkomst bij het bevolkingsonderzoek borstkanker onder allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam en omgeving is van oudsher laag en daalt. Het taboe op borstkanker en een gebrek aan kennis over deze ziekte zijn belangrijke oorzaken. Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen om hier iets aan te doen: project Sarah.
Mevrouw Aboutaleb-Erahoutan is ambassadrice van project Sarah en gaf op vrijdag 27 maart het officiële startsein tijdens een symposium over het project bij het Havenziekenhuis.

Initiators van project Sarah zijn het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis en Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Samen met Sarah-partner Stichting Voorlichters gezondheid legden oncologisch chirurg Jet van Dam en communicatie adviseur Elma van der Vlis de achtergronden en het doel van project Sarah uit tijdens het symposium. Ruim 70 geïnteresseerden, waaronder veel huisartsen, waren erbij aanwezig.

Belangrijke andere betrokken partijen bij project Sarah zijn de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, Gemeente Rotterdam, Stichting Mammarosa Rijnmond, het Fonds Achterstandswijken Rotterdam, Stichting Save the Boobies en de Borstkankervereniging Nederland.

In een wijkgerichte pilotaanpak met gezondheidsvoorlichters en voorlichtingsbijeen-komsten wil project Sarah de kennis over borstkanker(screening) verbeteren. De voorlichters hebben verschillende culturele achtergronden en veel kennis van de doelgroepen. Project Sarah richt zich vooral op allochtone en laaggeletterde vrouwen en vrouwen met een lage sociaal economische status. Ook het afstemmen van informatie op de beleving van borstkanker in andere culturen maakt deel uit van het project.

Project Sarah start begin april in tien Rotterdamse wijken: Het Oude westen, Dijkzigt, Scheepvaartkwartier, Middelland, Tussendijken, Spangen, Feijenoord/ Noordereiland/ Kop van Zuid, Afrikaanderwijk/ Katendrecht, Kralingseveer en Prinsenland. Bij een geslaagde pilot zal deze communicatie aanpak vanaf 2016 in alle Rotterdamse wijken worden toegepast.

De officiële aftrap van project Sarah werd na het symposium uur gegeven door mevrouw Aboutaleb-Erahoutan, die tevens ambassadrice van project Sarah is. Zij liet symbolisch een aantal Sarah-ballonnen op boven de stad, waarmee de uitrol van project Sarah kan beginnen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen