Wereldprimeur met medisch handboek

boek1Het eerste medische handboek ter wereld over mensen met een verstandelijke handicap is verschenen. Het naslagwerk is bedoeld voor artsen en andere zorgprofessionals.

Auteurs
Het duurde tien jaar, bijna honderd auteurs werkten mee, maar dan heb je ook wat: het handboek ‘Medische zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking’.

Jong
Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke handicap is overal in de wereld een jong vakgebied. Het is in Nederland in 2000 erkend als specialisme, door de minister van Volksgezondheid.

Eerste
Tot nu toe beschikte dit vakgebied nog niet over een eigen handboek. Deze uitgave is de eerste, en zal naar verwachting worden vertaald.

Behoefte
“Er was behoefte aan een compleet handboek, waarin de medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in al zijn facetten beschreven wordt”, licht Dederieke Maes-Festen toe. Zij is van de afdeling Huisartsengeneeskunde, leerstoel geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten, en een van de zes redacteuren.

Veel werk
Het maken van het ruim zeshonderd pagina’s tellende naslagwerk heeft zo’n tien jaar gekost. Deze termijn omvat alle genomen stappen: van het prille idee en de discussie over de beste aanpak tot het vinden van auteurs en het uitwerken van de gehele inhoud.

Spraakstoornis
Het handboek, dat midden 2014 is verschenen, belicht uitsluitend de aspecten van de zorg die voor mensen met een verstandelijke handicap anders zijn dan voor de overige patiënten. Aan bod komen onder meer taal- en spraakstoornissen en gedragsproblematiek.

‘Prachtig’
De uitgave van uitgeverij Prelum is lovend ontvangen. Medisch Contact schreef: “Al met al een prachtig naslagwerk voor zowel de AVG als voor huisartsen en alle andere (para)medici die te maken krijgen met patiënten met een verstandelijke beperking.”

BRON: ERASMUS MC