Eindhovense anesthesioloog Erik Korsten hoogleraar in China

Array

Korsten_H.H.M_highresProf. dr. Erik Korsten, anesthesioloog-intensivist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is deeltijd-hoogleraar geworden aan de Zhejiang universiteit in Hanghzou, één van de top universiteiten in China. Korsten is ook al vijftien jaar hoogleraar aan de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven). Hij is al de tweede medisch specialist van het Catharina Ziekenhuis met een nevenfunctie in China. Cardioloog dr. Jacques Koolen is eveneens verbonden aan een universiteit in het Aziatische land.

De contacten tussen Korsten en Zhejiang universiteit bestaan al langer. De TU/e en Zhejiang University werden enkele jaren geleden aan elkaar gekoppeld dankzij Brainbridge, een kennisuitwisselingsproject van Philips.

TomTom navigeert door EPD
“Ieder jaar komt een aantal zeer goede studenten op uitnodiging van Philips naar Eindhoven om te promoveren”, vertelt Korsten, die zich aan de TU/e bezighoudt met signaal- en gegevensverwerking en beslissingsondersteunende systemen. Zo ontwikkelde de Eindhovenaar met een aantal promovendi Gaston, een softwareprogramma dat als een soort TomTom door de enorme hoeveelheid gegevens in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) navigeert om te zorgen dat richtlijnen en protocollen in ziekenhuizen worden nageleefd.

Minder medicatiefouten
“Gaston zorgt er in het Catharina Ziekenhuis onder meer al voor dat er veel minder medicatiefouten worden gemaakt, zoals het recente proefschrift van Anne-Marie Scheepers-Hoeks aantoonde. Niet voor niets werden we met Gaston genomineerd voor de ZorgVeiligPrijs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg,” aldus Korsten.

Zeven hoogleraren
Prof. dr. Erik Korsten is niet de enige medicus uit het Catharina Ziekenhuis met een leerstoel aan een universiteit. Cardioloog prof. dr. Nico Pijls en klinisch chemicus prof. dr. Volkher Scharnhorst zijn net als Korsten hoogleraar aan de TU/e. Daarnaast zijn chirurg-oncoloog prof. dr. Harm Rutten, longarts prof. dr. Frank Smeenk en vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Maastricht en voormalig chirurg en medisch adviseur prof. dr. Jack Jakimowicz aan de TU Delft.

Op de foto prof. dr. Erik Korsten

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen