Rapport over de rol betrokken instanties rond de zaak-Tuitjenhorn

Een rapport over de rol van alle betrokken instanties rond de zaak-Tuitjenhorn verschijnt vandaag. De opdrachtgevers van het rapport zijn de ministeries van Volksgezondheid (VWS) en van Veiligheid & Justitie. Vorig jaar startte een onafhankelijke commissie met het onderzoek naar wat de betrokken instanties precies hebben gedaan of hebben nagelaten.

Huisarts Nico Tromp uit Tuijtjenhorn diende in augustus 2013 een terminaal zieke patiënt 1000 milligram morfine toe. De behandeling was volgens de arts bedoeld als pijnbestrijding, maar de patiënt overleed binnen een half uur. Deze kwestie werd gemeld door een  coassistent van het Amsterdamse ziekenhuis AMC. dossierZij had grote vragen bij het handelen van de huisarts. Dat heeft ze eerst besproken met hem en vervolgens gemeld bij haar opleiders. Het AMC heeft de IGZ ingelicht, die vervolgens weer het OM inschakelde. Waardoor huisarts Nico Tromp op non-actief werd gezet; en het Openbaar Ministerie een strafzaak tegen hem aanspande. Kort daarna pleegde de huisarts zelfmoord.

De zaak zorgde voor onrust en ophef onder huisartsen wanwege het ’rigide’ optreden van de IGZ en het OM en de rol van het AMC.

Vandaag heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar calamiteitenrapport naar de casus Tuitjenhorn gepubliceerd.

Hieronder vindt u naast het calamiteitenrapport van de inspectie ook een link naar het evaluatierapport van de commissie Bleichrodt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen