Uitreiking MLDS Award

clickTijdens het NVGE voorjaarscongres op 19 maart heeft prof. dr. Paul Fockens, hoogleraar gastro-enterologie aan het AMC en voorzitter van de jury, samen met Anneke Mels, manager Kennis van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) de MLDS Award 2014  uitgereikt aan Tim de Meij en Nanne de Boer.

De MLDS Award 2014 wordt toegekend aan het onderzoek dat in 2013 in een internationaal tijdschrift gepubliceerd is en dat het meeste impact heeft voor de patiënt. De aanmeldingen worden beoordeeld door een Nederlandse jury, bestaande uit drie hoogleraren uit het MDL-onderzoeksveld en een vertegenwoordiger van MDL-patiënten.

De winnaar
De winnaar van de MLDS Award is Tim de Meij, die als kinder MDL-arts is verbonden aan VUmc. De MLDS Award is uitgereikt voor het artikel van Tim de Meij en collega’s over de geuranalyse van fecessamples van patiënten met en zonder dikkedarmkanker. Met behulp van een elektronische  neus zijn zij in staat onderscheid te maken tussen de feces van patiënten met dikkedarmkanker en de feces van gezonde deelnemers. Ook kunnen zij op deze manier onderscheid maken tussen de geurprofielen van feces van patiënten met gevorderde adenomen en gezonde deelnemers. De elektronische neus kan met een grotere sensitiviteit en specificiteit onderscheid maken tussen de geurprofielen in vergelijking met de FIT-test, de test die momenteel gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek.

Deze resultaten zijn veelbelovend en nodigen uit tot vervolgonderzoek naar de rol van geurprofielen in de screening naar darmkanker en andere gastro-intestinale aandoeningen.

De MLDS Award vertegenwoordigt een waarde van € 5.000. Dit bedrag kan naar eigen inzicht besteed worden aan wetenschappelijke doeleinden.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Fotografie: Eric Borghs

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen