78% van de behandelaren is bereid om met eHealth te werken

Array

eHealth is niet meer weg te denken in de wereld van de zorg, maar wordt op de dag van vandaag nog steeds niet grootschalig ingezet door behandelaren. Redmax heeft onderzoek [PDF] gedaan naar de veranderingsbereidheid van behandelaren in de GGZ. Met de resultaten uit het onderzoek, vertaald naar concrete tips voor de praktijk, kunnen zorginstellingen en vrijgevestigde praktijken de veranderingsbereidheid verhogen bij behandelaren. Hierdoor neemt de kans op succesvolle implementatie van eHealth toe.

Behandelaren zijn veranderingsbereid om met eHealth te werken
Redmax heeft onderzoek gedaan naar de veranderingsbereidheid van behandelaren in de GGZ voor het toepassen van eHealth.
Zorginstellingen en vrijgevestigde praktijken kunnen de slagingskans van de implementatie verhogen door te investeren in
het cree?ren van draagvlak bij behandelaren.

eHealth-2De succesfactoren voor het gebruik van eHealth-toepassingen
Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de behandelaren bereid is om met eHealth te gaan werken, namelijk 57% van de vrijgevestigden en 78% van de behandelaren werkzaam bij instellingen.
De belangrijkste resultaten uit het onderzoek geven weer dat de volgende factoren invloed hebben op de veranderingsbereidheid van GGZ-behandelaren:

  • –  waargenomen nut;
  • –  waargenomen gebruiksgemak;
  • –  gelegenheid;
  • –  gedragscontrole.De onderzochte factoren “attitude”, “capaciteiten”, “motivatie” en “subjectieve norm (invloed van mening van anderen)” hebben geen significante invloed op de veranderingsbereidheid van behandelaren.

    Met dit onderzoek is aangetoond dat behandelaren veranderingsbereid zijn en positief tegenover de implementatie van eHealth

    Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat behandelaren bereid zijn om eHealth te gebruiken.

    Belangrijke voorwaarden die de kans van slagen van eHealth vergroten zijn:

    – Voldoende gelegenheid en juiste middelen krijgen

    Slecht een klein deel van de behandelaren, 19% vrijgevestigden en 27% instellingen, vindt dat zij genoeg ondersteuning en mogelijkheden krijgen om met eHealth te werken.

    – Nut en meerwaarde zien van eHealth

    Wanneer behandelaren (16%vrijgevestigden en 35%instellingen) inzien dat een toepassing ook gemakkelijk in het gebruik is, zijn zij sneller bereid om deze daadwerkelijk in te zetten en zich ten aanzien van deze toepassing te veranderen.

    – Eigen verantwoordelijkheid houden over werk

    Wanneer een behandelaar veel controle op zijn/haar gedrag ervaart, beperkt dit de veranderingsbereidheid. Ook is het belangrijk dat behandelaren worden betrokken bij de besluitvorming en het inregelen van de digitale toepassingen in het bestaande werkproces.

    Aanwijzingen om je organisatie klaar te stomen voor eHealth

    De veranderingsbereidheid bij behandelaren kan verhoogd worden met behulp van onderstaande tips:

    • Denk aan ontwikkelings- en participatiemogelijkheden in het werk.
    • Cree?er een ruimte waar behandelaren kunnen experimenteren met eHealthtoepassing of de digitale zorginnovatie.
    • Behandelaren laten bijwonen van meetings/seminars waar collega-behandelarentoelichten hoe zij de eHealth toepassingen in hun dagelijkse werkzaamheden al als nuttig ervaren.

       

    Bron: Redmax

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen