Oogziekenhuizen in Rotterdam en Singapore winnen Winsemius Award

Array

Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Singapore National Eye Centre hebben de Winsemius Award gewonnen in de categorie ‘samenwerken aan innovaties’. De winst is te danken aan de intensieve samenwerking die al sinds 1997 plaatsvindt. Een voorbeeld van deze samenwerking is de oprichting van de World Association of Eye Hospitals, de wereldwijde vereniging van oogziekenhuizen en oogheelkundige afdelingen van universitair medisch centra, in 2007.

De Winsemius Award wordt uitgereikt door de Nederlandse Kamer van Koophandel in Singapore. De prijs wordt toegekend aan Nederlandse en Singaporese organisaties die door samenwerking zijn gekomen tot de creatie en implementatie van innovatieve concepten.

Vlnr: Dr Jiayang Lim (SNEC), mevr. Ankie Aeyelts Averink- Winsemius, Dr. Vivian Balakrishnan (minister of Environment & Water Resources, Republic of Singapore), Prof. dr. Pieter Winsemius, Dr. Dirk de Korne (SNEC), dhr. Jacques Werner (ambassadeur van  Nederland in Singapore).

Vlnr: Dr Jiayang Lim (SNEC), mevr. Ankie Aeyelts Averink- Winsemius, Dr. Vivian Balakrishnan (minister of Environment & Water Resources, Republic of Singapore), Prof. dr. Pieter Winsemius, Dr. Dirk de Korne (SNEC), dhr. Jacques Werner (ambassadeur van Nederland in Singapore).

Vlnr: Dr Jiayang Lim (SNEC), mevr. Ankie Aeyelts Averink- Winsemius, Dr. Vivian Balakrishnan (minister of Environment & Water Resources, Republic of Singapore), Prof. dr. Pieter Winsemius, Dr. Dirk de Korne (SNEC), dhr. Jacques Werner (ambassadeur van  Nederland in Singapore).

Vlnr: Dr Jiayang Lim (SNEC), mevr. Ankie Aeyelts Averink- Winsemius, Dr. Vivian Balakrishnan (minister of Environment & Water Resources, Republic of Singapore), Prof. dr. Pieter Winsemius, Dr. Dirk de Korne (SNEC), dhr. Jacques Werner (ambassadeur van Nederland in Singapore).

Kees Sol, bestuurder van Het Oogziekenhuis Rotterdam: “Het Oogziekenhuis Rotterdam is erg blij met het winnen van deze award. Met de toekenning van deze prijs erkent de Nederlandse Kamer van Koophandel in Singapore het positieve effect van de intensieve samenwerking tussen Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Singapore National Eye Centre. Een resultaat van de samenwerking is bijvoorbeeld de introductie van de valetparkingservice in Rotterdam, wat heeft geleid tot een significante afname van angst bij patiënten voordat de patiënt met begeleider het ziekenhuis binnenkomt. De service neemt de stress bij patiënten en begeleiders weg die ontstaat bij het zoeken van een parkeerplaats. De valetparking is geïntroduceerd nadat deze eerst in Singapore succesvol is toegepast.”

Voorbeelden van de succesvolle samenwerking tussen Rotterdam en Singapore
Naast de introductie van de valetparking hebben de ziekenhuizen op diverse andere gebieden samengewerkt aan de creatie en implementatie van innovatieve concepten ter verbetering van de oogheelkundige zorg. Een greep uit de resultaten:

  • Samen met zes andere oogziekenhuizen hebben Het Oogziekenhuis Rotterdam en het Singapore National Eye Centre in 2007 de World Association of Eye Hospitals opgericht. Inmiddels heeft de vereniging, die uitwisseling van kennis en ervaringen tussen de oogziekenhuizen stimuleert, wereldwijd 27 leden.
  • Ontwikkeling van een benchmarksysteem waarin continu resultaten worden gemeten en vergeleken tussen de leden van de WAEH op het gebied van gezondheid van patiënten, volumes, efficiëntie en productiviteit, kwaliteit en trends.
  • Uitwisseling van Nederlandse en Singaporese verpleegkundigen tussen de ziekenhuizen met als resultaat verbeteringen op het gebied van proces en zorg. Zo is bijvoorbeeld in Rotterdam patiëntenvoorlichting op het vlak van het goed toedienen van oogdruppels ontwikkeld. Deze is daarna in het Chinees vertaald en in Singapore in gebruik genomen.
  • Gezamenlijk onderzoeksproject van Het Oogziekenhuis Rotterdam, het Singapore National Eye Centre en het Tianjin Medical University Eye Hospital (China) wat betreft de mogelijkheden van mobiele oogzorg in Azië. Een samenwerkingsovereenkomst werd op 9 september 2013 getekend in het bijzijn van Minister Schippers van Volksgezondheid.
  • Vanaf 2013 werkt Nederlander dr. Dirk de Korne bij het Singapore National Eye Centre als Deputy Director Health Innovation. Zijn eerdere werkervaring binnen Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft Dirk de mogelijkheid gegeven om in Singapore de zorg te verbeteren op basis van nieuwe methoden zoals Design Thinking en benchmarking.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen