Oratie Telemedicine prof. dr. Leonard Witkamp: ‘Telemedicine Zóóóó 2015’

0
542

leonard witkampTer gelegenheid van zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Telemedicine houdt prof. dr. Leonard Witkamp op 8 april zijn oratie onder de titel ‘Telemedicine is Zóóóó 2015’.
De ICT verandert de organisatie en efficiëntie van de zorg stapsgewijs en heeft een dramatische impact, zoals dat ook gebeurd is in de reis- en bankwereld. In het straatbeeld zijn nauwelijks nog bankfilialen of reisbureaus te zien. Dat zal in de zorg ook gebeuren. Witkamp stelt in zijn oratie dat binnen vijf jaar de ICT een vanzelfsprekend onderdeel is van de zorg.

Het toepassen van ICT in de zorg wordt nu nog TeleMedicine (of eHealth) genoemd omdat het nieuw en bijzonder is. Dit is nu actueel, maar over vijf jaar is deze term verouderd en gaan we weer terug naar de term Medicine (of Health). ICT, het internet, wordt een vanzelfsprekend onderdeel van zorg. In zijn oratie bespreekt Witkamp het verleden, heden en de toekomst van Telemedicine. Hij definieert de term en waarschuwt voor te hoge verwachtingen van de nieuwe vorm van zorg. Witkamp levert kritiek op de huidige bezigheden van Telemedicine en geeft aanbevelingen om het proces van innovatie veilig, voortvarend en sociaal-maatschappelijk verantwoord plaats te laten vinden.
Plaats en tijd: 8 april 2015 om 16.00 uur, in de Aula der Universiteit, ingang Singel 411, hoek Spui Amsterdam

Bron: AMC

Vorig artikelOptische technieken behandeling kanker
Volgend artikelVerschil vetverbranding bij dikke en slanke personen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.