Bouw regionaal sterilisatiecentrum medische hulpmiddelen van start

Array

Vandaag is de eerste paal de grond ingegaan voor de bouw van een nieuw regionaal sterilisatiecentrum voor medische hulpmiddelen op bedrijventerrein Eemspoort. In dit centrum brengen het UMCG en de OZG de werkzaamheden van hun sterilisatieafdelingen onder één dak. Door deze werkzaamheden te centraliseren in een specifiek hiervoor ingericht, nieuw gebouw kunnen de ziekenhuizen het sterilisatieproces verder optimaliseren en daarmee de kwaliteit en efficiëntie verhogen. Het sterilisatiecentrum is een publiek-private samenwerking tussen het UMCG, de OZG en B. Braun Medical en heeft de naam SteriNoord BV.

OZGDe ziekenhuizen beschikken nu ieder over een eigen afdeling voor het steriliseren van medische hulpmiddelen. Hier worden instrumenten, na gebruik op een operatiekamer, polikliniek of verpleegafdeling, gereinigd en gesteriliseerd. In het nieuwe sterilisatiecentrum zal gebruik worden gemaakt van de nieuwste techniek en apparatuur, zoals een instrumentenvolgsysteem (track & tracing) en kant-en-klare trolleys met alle medische hulpmiddelen die voor een operatieve ingreep nodig zijn (procedure based trolleys). Het is de bedoeling dat ook andere ziekenhuizen in de regio gaan deelnemen aan de samenwerking in het sterilisatiecentrum.

Aardbevingsbestendig
De nieuwbouw van het sterilisatiecentrum behoort tot de elf exemplarische bouwprojecten van de stad Groningen, waarvoor minister Kamp 50 miljoen euro heeft gereserveerd om deze aardbevingsbestendig te bouwen.

Om het sterilisatiecentrum aardbevingsbestendig te maken, worden onder meer extra lange heipalen gebruikt, gelaagd glas en een stalen in plaats van betonnen dak.

 

Het sterilisatiecentrum wordt naast het Logistiek Centrum Eemspoort gebouwd. Hierin werken het UMCG en het Martini Ziekenhuis al sinds enkele jaren samen in de opslag en distributie van steriele en niet-steriele goederen. Ook de opslag en distributie van deze goederen van de OZG zal hier in de toekomst gaan plaatsvinden. Naar verwachting is de nieuwbouw begin 2016 gereed.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen