Huidschade beter in beeld met live microscoop

Array

Microscopische techniek kan huidbiopt vervangen
Dagelijkse activiteiten, zoals sporten of scheren, veroorzaken regelmatig milde huidschade. Voor de ontwikkeling van huidvriendelijke producten is meer kennis nodig. Technisch geneeskundige Malou Peppelman van de afdeling Dermatologie van het Radboudumc ontdekte dat huidschade goed is te onderzoeken door gebruik  te maken van een huidmicroscoop. Ook bij de diagnose van diverse vormen van huidkanker blijkt de methode betrouwbaar. Dinsdag 31 maart promoveerde zij in Nijmegen.

stk154043rkeMalou Peppelman onderzocht onder andere het kunstgras dat gebruikt wordt op voetbalvelden. Zij ontdekte dat de huidschade als gevolg van het maken van een sliding niet alleen aan het oppervlakte van de huid ontstaat, maar door de hele huid heen. Voor een goed beeld van de beschadiging is dus onderzoek van de hele huid nodig. Momenteel is de nauwkeurigste methode hiervoor het nemen van een huidbiopt: een hapje uit de huid. Onder de microscoop is dan te zien op welke manier de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door het zichtbaar maken van eiwitten die betrokken zijn bij beschadiging of herstel van de huid. Een groot bezwaar is echter dat dit hapje de huid zelf ook beschadigt, zodat de effecten op langere termijn niet kunnen worden onderzocht.

Microscoop speurt in de huid
Een alternatieve methode voor huidonderzoek is het gebruik van kunsthuid om de effecten van een sliding te onderzoeken. Daarmee krijg je een aardig idee van de acute schade, maar niet van de effecten op of in een echte huid op de langere termijn. Om kunstgras te ontwikkelen dat beter is voor de huid, is dit wel nodig. Malou Peppelman onderzocht of huidonderzoek in de levende menselijke huid ook zonder huidbiopt of kunsthuid kan. Zij gebruikte hiervoor zogenaamde reflectie confocale microscopie (RCM). Deze microscoop, die gebruik maakt van bijna-infrarood laserlicht, kan direct in de huid kijken en scherpe vergrotingen maken van het huidweefsel tot een kwart millimeter dik.

Plakbandonderzoek
Om te onderzoeken of de microscoop het herstel van de huid over langere tijd kan volgen, plakte Peppelman bij proefpersonen plakband op de onderrug waarna deze weer werd losgetrokken. Door 25 tot 30 keer achter elkaar met  stukjes plakband over de zelfde plek te gaan, bootste ze de schade na die door bijvoorbeeld een sliding ontstaat. Meer chronisch schade, bijvoorbeeld van het scheren, door vijf dagen achter elkaar vijf tot vijftien stukjes plakband op de zelfde plek te plakken en weer los te trekken. Malou Peppelman: “Dankzij ons plakbandonderzoek weten we dat de huidmicroscoop een betrouwbare methode is om huidschade vast te stellen. Hiermee kunnen we de noodzaak van het nemen van een biopt sterk verminderen. Dat maakt onderzoek aan nieuw kunstgras met behulp van echte huid veel beter uitvoerbaar.”

Diagnostiek huidkanker
De huidmicroscoop heeft meer toepassingen. Het aantal huidkankergevallen neemt nog altijd toe. De microscoop wordt al ingezet voor de diagnose van melanoom huidkanker. Peppelman ontdekte dat de techniek ook andere vormen van huidkanker, zoals basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom kan vaststellen. Door gebruik van de microscoop hoeft de arts geen onnodige biopten te nemen, of kan de locatie van een biopt exact worden bepaald voor het geval het nog wel nodig is. Op deze manier verkleint de toepassing van de huidmicroscoop de kans op een verkeerde diagnose.

Recente artikelen