Chinese delegatie leert van ouderenzorg in seniorvriendelijk Vlietland Ziekenhuis

Array

Een delegatie geneeskundigen en beleidsmedewerkers uit Xiamen, een snel moderniserende stad in Oost-China, bracht gisteren een werkbezoek aan het seniorvriendelijke Vlietland Ziekenhuis. Het doel van het werkbezoek was leren van onze ouderenzorg. Eerder deze week heeft de delegatie gezondheidsinstellingen in Finland en Zweden bezocht.

Na een korte presentatie door geriater L.K. Lam over de gezondheidszorg in Nederland en de seniorvriendelijke zorg in het Vlietland Ziekenhuis, volgde een rondleiding door het ziekenhuis en op de afdeling Geriatrie.

De Chinese delegatie was bijzonder verrast door de hoeveelheid aanwezige faciliteiten ter ondersteuning van ouderen, zoals de beschikbare begeleiding door gastheren, speciale valrisico verlagende bedden en verscheidenheid aan apparatuur om acuut zieke ouderen te ondersteunen. Ook waren zij enthousiast over de mooie lichte en huiselijke inrichting van de polikliniek. Objecten als de rollator, kalenderklok en tillift werden veelvuldig met mobiele telefoons vastgelegd.

Ouderenzorg in China
China kampt met een snel groeiende groep ouderen. De toegenomen welvaart gaat ook daar gepaard met toename van welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en diabetes. Ondanks dat veel ouderen in China langdurige ziekenhuiszorg nodig hebben, zijn de Chinezen nog niet zo bekend met het specialisme geriatrie en het concept seniorvriendelijk.

Seniorvriendelijk Ziekenhuis
Het Vlietland Ziekenhuis behaalde in 2013 het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Dit keurmerk is opgesteld door vier ouderenbonden en ontvang je vanwege de bijzondere aandacht voor senioren. Een speciaal geriatrisch team geeft adviezen, zodat de beste behandeling wordt ingezet. Alle senioren worden tijdens hun opname zoveel mogelijk gestimuleerd om in beweging te blijven en er wordt extra goed gelet op voeding en comfort. Daarnaast is er extra aandacht voor de mantelzorgers, familie en vrienden die hen begeleiden in het ziekenhuis.

Bron: Vlietland Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen