‘Chronische pijn of chronische vermoeidheid kan (grote) gevolgen hebben voor het dagelijks leven’

Array

Grip op klachten
Iedereen heeft wel eens hoofdpijn of voelt zich vermoeid. Als deze klachten niet overgaan, wil je weten wat de oorzaak is en wil je van je klacht af. Toch kan de dokter in 20-50% van de gevallen geen lichamelijk oorzaak vinden. PsyQ participeert in een landelijk project ‘Grip op klachten’ voor mensen die last hebben van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Saskia van Es, klinisch psycholoog bij Somatiek & Psyche van PsyQ: “Het gaat om lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en pijn die tot beperkingen in het dagelijks leven kunnen leiden.”

pijnstillingWat is Grip op klachten?
Grip op klachten is een grootschalig project gericht op het creëren van een overkoepelend diagnostisch en stapsgewijs behandelaanbod voor mensen met deze onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Het project wordt gecoördineerd vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen en gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Grip op klachten is eind 2013 gestart en momenteel nog in ontwikkeling.

 

Er zijn nu twee behandelingen beschikbaar:

  1. voor mensen met chronische pijn
  2. voor mensen die lijden aan het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Na verwijzing door de huisarts,  worden patiënten uitgenodigd voor een intakegesprek bij PsyQ of een van de andere zorginstellingen die aangesloten zijn bij Grip op klachten. In het intakegesprek wordt gekeken of patiënten kunnen profiteren van deze behandeling. Daarna start behandeling via internet  waarbij mensen regelmatig contact hebben met hun behandelaar. Als zij onvoldoende profiteren van de internettherapie krijgen zij een aanvullende, meer intensieve behandeling.

 

Wetenschappelijke onderbouwing
De behandelingen zijn ontwikkeld door het Nijmeegs Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid van het Radboudumc en de afdeling Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie van de Universiteit Leiden. In de behandelingen wordt gebruik gemaakt van evidence based behandelingen en de richtlijn CVS. Van Es: “Bij PsyQ herstelt meer dan de helft van de mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom binnen een half jaar.”

 

Lichamelijke klachten, een groot probleem
Chronische pijn of chronische vermoeidheid hebben vaak grote  gevolgen voor het dagelijks leven. Men ervaart vermindering van kwaliteit van leven en de klachten kunnen o.a. leiden tot werkverzuim. De omgeving heeft vaak weinig begrip voor de klachten. Mensen proberen zelf van alles om hun klachten te verminderen. Grip op klachten wil hier verandering in brengen. Voor de behandeling is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist nodig. Meer informatie is te lezen op http://www.gripopklachten.nl. Vragen van verwijzers en/of patiënten kunnen worden gesteld via [email protected].

 

PsyQ
PsyQ biedt specialistische en toegankelijke hulp voor volwassenen met psychische problemen. Naast het programma Somatiek & Psyche biedt PsyQ behandelprogramma’s voor depressie, angststoornissen, ADHD bij volwassenen, eetstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, psychotrauma, en seksualiteit. Voor meer informatie en een overzicht van alle PsyQ-vestigingen: www.psyq.nl

Bron: Parnassia Groep, Lentis, Mondriaan en RiaggZuid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen