Boeklancering: moeizame integratie migranten met visuele beperking

blindenstokDit is een origineel bericht van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt
Lancering op 10 april a.s. van het boek ‘Bloemen langs de weg, de moeizame weg van migranten met een visuele beperking naar zelfstandigheid’.

“Wahid voelt aan de band en het wiel. Hij strijkt met zijn vingers langs de gleuven in het rubber en betast het harde staal van de velg. De chauffeur laat het wiel voor hem over de weg rollen en stuiteren. Wahid reageert verbaasd. Hij kent het woord wiel niet, maar hij weet evenmin dat auto’s wielen gebruiken om vooruit te komen.”

In Nederland wonen ongeveer 38.000 niet-westerse-migranten die blind of slechtziend zijn. Zij kunnen de Nederlandse taal niet leren, omdat ze de weg binnen de zorg in Nederland niet kennen. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ze recht hebben op lees- en schrijfhulpmiddelen. Anderzijds kunnen zij niet revalideren in de regionale revalidatiecentra voor mensen met een visuele beperking omdat zij de taal niet voldoende beheersen. Een typisch voorbeeld van een kip en ei-verhaal. Van integratie of participatie kan voor deze groep mensen daarom geen sprake zijn.

Tonny van Breukelen behandelt deze problematiek in het boek ‘Bloemen langs de weg, de moeizame weg van migranten met een visuele beperking naar zelfstandigheid’. Ook laat zij in interviews zeven migranten zelf aan het woord.

De lancering vindt plaats op 10 april a.s. tijdens de Ziezobeurs in Houten. Huub de Haan, directeur bij Stichting Bartiméus en Lies de Jong, directeur bij Koninklijke Visio ontvangen als vertegenwoordigers van de instellingen voor de revalidatie van blinden en slechtzienden als eersten een exemplaar van het boek. Sadet Karabulut, lid van de tweede kamer voor de SP, zal namens haar partij eveneens het boek in ontvangst nemen.

Deze drie zeer betrokken mensen zetten zich in voor migranten met een visuele beperking, omdat ze vinden dat iedereen in Nederland recht heeft op zorg en onderwijs. De Nederlandse blindenfondsen sluiten zich hier volmondig bij aan. Met het boek willen de fondsen de discussie rondom de zorg en educatie van migranten met een visuele beperking aanwakkeren, met als doel dat er specifieke maatregelen worden getroffen die voor deze migranten goed toegankelijk zijn. De website www.bloemenlangsdeweg.nl is hierbij een contactpunt.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen