Hersengezondheid op peil via online tool

Array

‘Houd uw brein vitaal’ is een nieuwe online cursus die iedereen vanaf 40 jaar helpt om hun hersengezondheid op peil te houden. De cursus bevat een onderdeel over gezonde leefstijl, gaat in op hersenveroudering en geeft uitleg en tips over geheugenklachten en tijdsdruk. De cursus wordt vandaag, woensdag 8 april, officieel gepresenteerd op het Nationaal Congres Volksgezondheid door Martin van Boxtel, universitair hoofddocent van de vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie aan de Universiteit Maastricht. De cursus is voor iedereen toegankelijk via www.houduwbreinvitaal.nl

breinvitaalDe hersenen staan volop in de belangstelling. In de afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de werking en de veroudering van de hersenen en de cognitieve functies, zoals het geheugen. Deze kennis kan nu worden ingezet om gezonder (cognitief) ouder te worden. De online cursus ‘Houd uw brein vitaal’ is bedoeld voor iedereen boven de 40 jaar die hier meer over wil weten. De cursus is opgebouwd uit de onderdelen: leefstijl, geheugen en effectief werken. Deze onderdelen kunnen gedurende 4-6 weken in een eigen tempo gevolgd worden. Deelname kost € 5,-. Met de opbrengst wordt de inhoud van de cursus actueel gehouden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de cursus werkt. Ruim 350 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek naar de online cursus ‘Houd uw brein vitaal!’. Uit dit onderzoek blijkt dat deelnemers na afloop van de cursus minder geheugenachteruitgang ervaren en meer controle hebben over hun geheugen. Deze effecten zijn een maand later nog steeds aanwezig.

‘Houd uw brein vitaal’ is één van de producten die in de afgelopen vier jaar zijn ontwikkeld door vier universitaire centra. Deze centra werken samen binnen het programma ‘Gezond Ouder Worden’, een onderzoeksprogramma gefinancierd door het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie. De producten van dit onderzoeksconsortium zijn samengebracht op het webportaal BreinWeb. Op dit portaal worden de producten kort besproken, zijn er links naar achtergrondliteratuur en is een keuzewijzer beschikbaar die mensen kan helpen om te bepalen welke training of cursus voor hen het meest geschikt is.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen