Spinoza Centre for Neuroimaging versterkt hersenonderzoek in Amsterdam

Array

Amsterdam is een bijzondere onderzoeksfaciliteit rijker. In het vrijdag 27 maart geopende Spinoza Centre for Neuroimaging kunnen vierhonderd neurowetenschappers uit de regio gebruikmaken van ultragevoelige MRI-scanners voor fundamenteel onderzoek naar de werking van hersenen en hersenaandoeningen.
Het Spinoza Centre for Neuroimaging is een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, VU medisch centrum en het AMC. ‘Prachtig dat het ons gezamenlijk gelukt is deze grootschalige onderzoeksinfrastructuur voor hersenonderzoek in Amsterdam te realiseren’, zegt directeur instituten KNAW Theo Mulder, een van de initiatiefnemers. ‘Het Spinoza Centre is uniek, omdat de scancapaciteit volledig benut kan worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit stelt Amsterdam in staat haar vooraanstaande positie op het terrein van neurowetenschappen internationaal uit te bouwen.’

Spinoza centreBeeldvorming van het brein
Het Spinoza Centre beschikt over twee 3 Tesla-scanners (waarvan een op Roeterseiland) en een 7 Tesla-MRI-scanner – Nederland telt er drie van dit type –  die beelden geeft met een zeer hoge resolutie. Daarmee is onder meer hersenactiviteit te meten in de afzonderlijke lagen van de hersenschors, terwijl iemand liggend in de scanner verschillende taken uitvoert. Ook kunnen onderzoekers anatomische details waarnemen die bij minder sterke magneten verborgen blijven, en is het hersenmetabolisme nauwkeurig in kaart te brengen. Het nieuwe gebouw op het terrein van het AMC beschikt daarnaast over laboratoria voor andere beeldvormende technieken en voor gedragsexperimenten.

Onderzoeksterrein
Speerpunten in het onderzoek naar de werking van gezonde en zieke hersenen binnen het Spinoza Centre zijn:

  • Cognitie (onderzoek naar het proces van informatieverwerking in de hersenen)
  • Emotie (onderzoek naar de kwetsbaarheid voor bijvoorbeeld stemmingsstoornissen)
  • Klinische neurowetenschappen (onderzoek naar psychiatrische aandoeningen)
  • Methoden en statistieken (de ontwikkeling van dataverzamelingsprotocollen en statistische analysemethoden)

Over het gebouw
Met het oog op gebruiksveiligheid lijkt een MRI-gebouw op een bunker: de 7 Tesla heeft een magnetisch veld dat 140.000 keer sterker is dan dat van de aarde. Wacht- en werkruimten daarentegen vereisen uiteraard daglicht. Deze tegenstrijdige wensen zijn opgelost met een landschappelijke ingreep waardoor beide functies van elkaar gescheiden zijn: het MRI-deel ligt verborgen onder een aarden heuvel en vormt zo een natuurlijk onderdeel van het omliggende groen.

De 7 Tesla-scanruimte is omgeven door wanden van 25 centimeter massief staal – in totaal is hiervoor ruim vierhonderdduizend kilo staal gebruikt.

Realisatie van dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) en bijdragen van de gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland. Het Spinoza Centre werkt samen met de universitair medische centra in Leiden en Utrecht, die eveneens onderzoek uitvoeren met een 7 Tesla-scanner van Philips, dat zelf ook in dit netwerk participeert.

Bron: KNAW

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen