Onderhandelingen Cao Huisartsenzorg opgeschort

Array

De onderhandelingen om te komen tot een nieuwe cao voor de medewerkers in de huisartsenzorg zijn opgeschort. De reden hiervoor is dat partijen nog te ver uit elkaar liggen over een aantal belangrijke onderwerpen, zoals het leeftijdsgebonden extra verlof, het scholingsrecht bij kleine contracten en de loonstijging. Zolang er geen nieuwe cao is, blijven de afspraken uit de cao Huisartsenzorg 2014 van kracht.

huisarts1Duurzaam inzetbaar houden van medewerkers
LHV en InEen willen graag het leeftijdsgebonden extra verlof beëindigen, omdat een paar extra vrije dagen onvoldoende bijdraagt aan het langer duurzaam inzetbaar houden van de medewerkers in de huisartspraktijken en op de huisartsenposten. Een gerichte en concrete aanpak om medewerkers vitaal, gezond en goed geschoold te houden, draagt daar volgens de werkgeversorganisaties wel aan bij. Het geldbedrag dat vrijvalt als er geen leeftijdsgebonden extra verlof meer is, zal dan in een structurele loonstijging worden omgezet.

Werknemerspartijen zijn bereid deze regeling voor nieuwe instroom per 1 januari 2016 te beëindigen, maar willen dat iedere medewerker die inmiddels recht heeft op leeftijdsverlofuren deze ook behoudt. Hierdoor zou de afbouw van de rechten tot wel 17 jaar kunnen duren. Werkgevers vinden dat te lang en willen deze rechten afbouwen in maximaal 4 jaar.

Scholing en loonstijging
Ook over de betaalde scholingsuren voor deeltijdmedewerkers met een zeer klein contract zijn partijen het nog niet eens geworden. Werkgevers stellen voor om deze aanspraak te beperken. Medewerkers krijgen dan niet de volledige 20 uur scholing doorbetaald, maar volgen een deel van de scholing in eigen tijd. Tot slot bleek er geen brug te slaan tussen de gevraagde loonsverhoging en de ruimte die werkgevers zien om tot een verantwoorde loonontwikkeling in de huisartsenzorg te komen.

Onderhandeling opgeschort
Na de meest recente (vierde) onderhandelingsbijeenkomst zagen met name de bonden geen verdere mogelijkheden om dichter tot elkaar te komen. Daarom hebben zij het overleg opgeschort. Werkgevers- en werknemerspartijen zullen deze opschortingsperiode benutten om met de eigen achterban in overleg te gaan. LHV en InEen zijn ervan overtuigd een voorstel te hebben gedaan dat recht doet aan de ontwikkelingen in de huisartsenzorg en gaan ervan uit dat het overleg binnenkort weer kan worden hervat.

Werkgevers (LHV en InEen) en werknemers (NVDA, NVvPO, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn) waren sinds begin januari in gesprek over een nieuwe cao.

Bron: LHV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen