Value-Based Health Care Prize 2015 uitgereikt

Array

Gisteren was de uitreiking van de Value-Based Health Care Prize.  De jury van de VBHC Prize 2015 had dit jaar de moeilijke taak om het project te kiezen dat de meest toegevoegde waarde voor patiënten heeft geleverd. Het ‘Value-base care for Parkinson’s disease’ van ParkinsonNet is gekozen tot beste project.

ParkinsonNet heeft een landelijke infrastructuur aangelegd van gespecialiseerde, samenwerkende professionals in de gezondheidszorg die integrale zorg bieden aan patiënten met de ziekte van Parkinson. Samen met de patiënten heeft ParkinsonNet een set gewenste uitkomstindicatoren vastgesteld en een multidisciplinaire kwaliteitsregister. CCK4GDsWIAAWScyOok biedt ParkinsonNet transparante feedback over deze uitkomsten aan alle netwerken om de zorg te verbeteren en te leren van ‘best practices’. Hun recente samenwerking met CZ en VGZ heeft ervoor gezorgd dat ParkinsonNet nog beter de kans heeft om hun kwaliteitsverbeteringsproces te versterken.

ParkinsonNet was een van de 21 excellente initiatieven die zich hebben aangemeld voor de VBHC Prize 2015. De VBHC Prize is georganiseerd door Value-Based Health Care Europe, met als chairman prof. dr. Fred van Eenennaam. Met educatieve en academische steun van The Decision Group en The Decision Insititute wordt de prijs uitgereikt om erkenning te geven aan initiatieven die zich bezig houden met het creëren van waarde voor patiënten en waarbij met patiënten en hun behandelaars  Value-Based Health Care wordt geleverd. Het Value-Based Health Care concept is ontwikkeld door Harvard University professor Michael Porter, Ph.D., hon. chairman van de Value-Based Health Care Prize.

Naast de VBHC Prize 2015 zijn ook drie andere prijzen uitgereikt aan initiatieven die een excellente prestatie hebben geleverd op de volgende gebieden: patient-outcomes, cost-effectiveness en collaboration in Value-Based Health Care.

Alexander Monro Ziekenhuis won de prijs voor excellente prestaties op het gebied van patient-outcomes. Het Alexander Monro Ziekenhuis, gespecialiseerd in borstkanker, heeft haar zorgproces ingericht ten behoeve van de patiënt, een zeer uniek gegeven. De behoeften en toevoeging van patiënten zijn beslissend in de keuzes die gemaakt moeten worden. Hier zijn patiënten betrokken bij elke stap van het zorgproces, wat leidt tot superieure patient-outcomes. Dit is terug te zien in het zijn van de eerste keus van Achmea, de grootste zorgverzekeraar in Nederland, sinds januari 2015.

Achmea won de cost-effectiveness prijs. Hun programma ‘Quality of care’ heeft als doel om transparantie en landelijke implementatie van uitkomstindicatoren voor 22 verschillende medische condities te bieden; relevant voor circa 40% van de kosten van de landelijke gezondheidszorg. Het programma van Achmea heeft de ambitie ‘quality of health care’ te creeeren, wat de uitkomsten voor de patiënt continu moet verbeteren. Met meer dan 5,3 miljoen verzekerden is Achmea de grootste zorgverzekeraar van Nederland. Implementatie van het quality of care project zou een geschatte besparing van 1,4 miljard euro en 315000 QoL’s kunnen opleveren.

De collaboration prijs is gewonnen door Santeon! Het succesvolle project ‘Care for Outcome’ doelt op snelle ontwikkeling, innovatie en verbetering van zorg voor de patiënt door samenwerking. De uitkomstindicatoren worden gebruikt om tussen de zes ziekenhuizen van Santeon te vergelijken en het leren te stimuleren, waardoor een continue leercirkel ontstaat. We willen Santeon feliciteren met de prijs voor excellente prestaties op het gebied van samenwerking.

Lees meer over Value-Based Health Care op onze website: www.vbhc.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen