Samenwerkingsovereenkomst COPD getekend JBZ, Zorggroep Elde en Vivent en Brabantzorg

Array

Ketenzorg COPD
Op 9 april 2015 is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), Zorggroep Elde in Boxtel, Vivent (locatie Mariaoord) in Rosmalen, Brabantzorg (locatie Nieuwhagen) in Den Bosch. Deze samenwerking leidt tot het waarborgen van deskundige en samenhangende zorg voor patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Eerder maakten huisartsen en longartsen al afspraken over deze patiëntengroep. De keten staat voor ‘de juiste zorg, op het juiste moment, op de juiste plaats’.

van links naar rechts: Inge Fleischeuer (Vivent), Jacqueline Joppe (Zorggroep Elde), Wilma de Jong (Brabantzorg) en Peter Langenbach (JBZ).

van links naar rechts: Inge Fleischeuer (Vivent), Jacqueline Joppe (Zorggroep Elde), Wilma de Jong (Brabantzorg) en Peter Langenbach (JBZ).

‘De zorg voor patiënten begint en eindigt niet bij de muren van de verschillende zorgverleners. De kunst is om de zorg van verschillende partners naadloos op elkaar te laten aansluiten. We vinden dat een patiënt niet moet merken dat hij in andere handen overgaat. Dat is wat het ziekenhuis, de huisartsen en verpleeghuisartsen nu hebben bereikt voor onze COPD-patiënten. We zijn blij met en trots op de kwaliteitsafspraken die we hebben gemaakt’, aldus Peter Langenbach, voorzitter Raad van Bestuur JBZ. Deze uitspraak wordt van harte ondersteund door de bestuurders van de deelnemende zorginstellingen.

Afstemming
Door de samenwerking is er meer afstemming tussen medisch specialisten van het JBZ en specialisten oudergeneeskunde in de verpleeghuizen. Er zijn concrete afspraken gemaakt over de overdracht van gegevens. Zo wordt voorkomen dat patiënten aan verschillende personen hetzelfde moeten vertellen. Bovendien is de deskundigheid en zijn de werkwijzen van het personeel in de verschillende organisaties hetzelfde gemaakt. Om na te gaan of iedereen zich nog aan de gemaakte afspraken houdt, worden.

Daarnaast zijn verschillende werkgroepen binnen de keten verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onder meer informatievoorziening aan patiënten en nascholingen van hulpverleners. Daarmee blijven niet alleen patiënten, maar ook medewerkers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, zodat wij de beste zorg kunnen blijven bieden aan patiënten.

Vorig jaar is eenzelfde samenwerking voor de CVA-ketenzorg tot stand gekomen tussen het JBZ, het Revalidatiecentrum Tolbrug, Stichting Brabantzorg, Van Neynselgroep, Vivent Mariaoord, Zorggroep Elde, Vivent Thuiszorg, stichting Laverhof en stichting Schakelkring.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen