Aprilnummer van Tijdschrift voor Psychiatrie

hersenenArtikelen in het aprilnummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:

Toename dwang in psychiatrie
Het aantal gedwongen opnames en het aantal voorwaardelijke machtigingen zijn de laatste 10 jaar gestegen in Nederland. Onderzoeker Jan Broer en medeauteurs concluderen dat deze stijging van dwang verontrustend is en om nader onderzoek vraagt.

Depressie bij diabetes
Depressie komt veel voor bij chronische lichamelijke aandoeningen zoals diabetes. Kirsten van Steenbergen-Weijenburg en medeauteurs onderzochten of screenen op depressie nuttig is bij deze lichamelijke patiënten. Dat blijkt zo te zijn. Behandeling van de depressie is zinvol, maar alleen bij de groep met een ernstige depressie.

Behandeling ‘eetstoornis NAO’ hoort in pakket
Alexandra Dingemans en Eric van Furth bespreken dat de ‘eetstoornis niet anderszins omschreven’ een ernstige aandoening is die in het verzekeringspakket hoort. De ernst, duur en gevolgen zijn niet minder dan bij anorexia en bulimia nervosa.

Schizofreniediscussie
Jim van Os en Wilma Boevink willen af van het schizofrenieconcept omdat het stigmatiserend is en onvoldoende belicht dat de prognose bij psychose niet altijd slecht hoeft te zijn.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen