UMCG eerste academisch ziekenhuis binnen coöperatie WeHelpen

Array

Zorgverlichting voor de patiënt én de medewerker
Op wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of vertellen waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website zorgen voor een ander. Voor de hulp mag geen vergoeding worden gevraagd of gegeven. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) sluit zich graag aan bij de coöperatie en de beweging.

Op woensdag 15 april wordt het contract ondertekend door Jos Aartsen, voorzitter Raad van Bestuur UMCG, en Coen van de Steeg, directeur en een van de oprichters van WeHelpen en ex-patiënt van het UMCG. De ondertekening vindt plaats tijdens de healthy@work dag.

Van links naar rechts Coen van de Steeg (directeur en mede-oprichter van WeHelpen en ex-patiënt bij UMCG), Jos Aartsen (voorzitter Raad van Bestuur UMCG) en Katy van Hasselt, Senior projectleider regionale projecten.

Van links naar rechts Coen van de Steeg (directeur en mede-oprichter van WeHelpen en ex-patiënt bij UMCG), Jos Aartsen (voorzitter Raad van Bestuur UMCG) en Katy van Hasselt, Senior projectleider regionale projecten.

UMCG heeft een aantal redenen om lid te worden. De transferverpleegkundigen kunnen patiënten attenderen op WeHelpen, zodat ze makkelijker de zorg thuis kunnen regelen met mantelzorgers en vrijwilligers. Bijvoorbeeld bij de preoperatieve intakes, zodat patiënten vóór opname de zorg ná de opname al kunnen gaan regelen. WeHelpen kan een oplossing bieden in de huidige transitie in de zorg, waarbij steeds minder reguliere hulp wordt geïndiceerd. Maatschappelijk werkers van het UMCG kunnen op dezelfde manier patiënten helpen met het regelen van zorg thuis.

Voor patiënten kan het een mogelijkheid zijn om ook anderen te helpen, zodat er wederkerigheid ontstaat. Iedereen kan of heeft iets waar je een ander blij mee kunt maken. Een mooi voorbeeld hiervan is een man met COPD die de lamp van een buurtgenoot repareerde. Zij heeft zich ook ingeschreven op www.wehelpen.nl als hulpbieder.

Voor UMCG-medewerkers kan WeHelpen ingezet worden om ad hoc of voor langere termijn hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld bij onverwachte ziekte in het gezin, bij verhuizingen of bij de verzorging van zorgbehoeftige kinderen of ouders. Soms ook om heel praktische vragen te kunnen stellen, zoals het uitlaten van een hond bij iemand met een gebroken voet.

Over het UMCG
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken in de patiëntenzorg en aan vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. Patiënten komen in het UMCG voor basiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek, onderzoek of behandeling. De zorg wordt gegeven door de beste dokters en verpleegkundigen. Samen met ondersteunend personeel werken zij dagelijks aan die ene, gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.

Over de coöperatie WeHelpen
WeHelpen is een coöperatie met ruim 65 leden, bestaande uit onder andere gemeenten, zorgverzekeraars en welzijnsinstellingen. De website wehelpen.nl wordt dankzij de inzet van leden gratis aangeboden aan iedere inwoner van Nederland. WeHelpen stimuleert het bieden van hulp en het helpen van elkaar via de website www.wehelpen.nl. Hoe groter de coöperatie wordt, hoe groter de sociale impact, de communicatie- en distributiekracht. Door samen te werken en investeringen te delen, creëren we een krachtige infrastructuur waarmee we bijdragen aan een samenleving waarin elkaar helpen vanzelfsprekend is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen