Lage cortisolspiegel voorspelt agressie bij voetbalsupporters

Array

Hormonaal bewijs voor behoefte aan spanning
Supporters met een lage cortisolspiegel gedragen zich agressiever ten opzichte van toeschouwers van de tegenstander. Een lage cortisolspiegel kan wijzen op een biologisch tekort aan spanning en uitdaging. Daarmee is nieuw onderzoek van de onderzoeksgroep van Leander van der Meij en hoogleraar Sociale Psychologie Paul van Lange aan de Vrije Universiteit Amsterdam een eerste hormonale aanwijzing dat niet alleen de reactie op spanning agressie bepaalt, maar ook de behoefte aan spanning. Ook doet het ertoe of de oorzaak van verlies vooral bij de scheidsrechter wordt gezien. Het artikel verscheen 6 april in PlosOne.

voetbal-wk-2010-zuid-afrika-Nederlandvoetbal-wk-2010-zuid-afrika-NederlandAgressie bij voetbalsupporters is een groot maatschappelijk probleem. Onderzoekers ontdekten al eerder dat tijdens een spannende wedstrijd het geslachtshormoon testosteron en het stresshormoon cortisol stijgt. Supporters worden hierdoor strijdvaardiger en meer gestressed. Maar wat verklaart nu of mensen ook daadwerkelijk overgaan tot agressief gedrag? Volgens de VU-onderzoekers heeft dit veel te maken met verschillen tussen mensen in hun basisniveau cortisol.

Hete saus
De onderzoekers gebruikten een nieuwe onderzoeksopzet waarin fans van Ajax keken naar een samenvatting van de voetbalwedstijd 29 januari 2012 waarin Ajax in Rotterdam van Feijenoord verloor met 4-2. Na de wedstrijd mochten de Ajax-fans bepalen hoe heet de saus zou zijn die een Feijenoord supporter zou moeten consumeren. Van Lange: “Dit is een veelgebruikte maat in wetenschappelijk onderzoek naar agressie. Hoe meer hete saus men toedient hoe agressiever men handelt. Onze belangrijkste bevinding was dat de basis cortisolspiegel vooral voorspellend was voor agressie: Hoe lager de cortisolspiegel voor het zien van een wedstrijd, hoe agressiever de supporter zich gedroeg.” Voor deze bevindingen zijn vooralsnog verschillende verklaringen. De verklaring die de VU-onderzoekers naar voren brengen is dat mensen die van nature weinig stress of spanning ervaren deze spanning juist opzoeken door sneller agressief te worden. Deze verklaring is een van de eerste wetenschappelijke aanwijzingen dat de behoefte aan sensatie en opwinding – het verkrijgen van een ‘kick’ – ook een motief kan zijn voor agressie bij supporters.

Schuld bij scheidsrechter
Ook toonden de VU-onderzoekers aan dat Ajax-fans die de schuld van het verlies vooral zoeken bij de scheidsrechter, en niet bij het eigen team, meer hete saus toedienen aan de Feijenoord-supporter. Ook deze bevinding wijst op het belang van kenmerken van de persoon die van doorslaggevende betekenis is voor agressie bij supporters. Agressie tussen rivaliserende clubs, en het omgaan met verlies, is dus niet uitsluitend een kwestie van groepsprocessen. Ook biologische verschillen tussen mensen zijn van belang. Niet alleen de spanning op zich is belangrijk, ook de behoefte aan spanning of een ‘kick’ zou weleens cruciaal kunnen zijn waarom de een eerder dan de ander overgaat tot geweld langs het veld.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen