NZa: toets bij zorgspecifieke fusietoets op betaalbaarheid en toegankelijkheid

Array

Om de zorg te versterken, zou bij het beoordelen van fusies naar de publieke belangen gekeken moeten worden. Dat stelt de NZa in een position paper over concentraties in de zorg.

In de afgelopen jaren zijn veel ziekenhuizen gefuseerd. Dat kan voordelen hebben, bijvoorbeeld dat je behandelingen beter kunt uitvoeren, of bij topklinische behandelingen. Het kan ook risico’s met zich meebrengen: als je chronisch ziek bent, dan moet je verder reizen, of zorg kan duurder worden omdat ziekenhuizen hogere prijzen kunnen vragen.

logo_nza-700x352Willen we iets doen aan concentraties in de zorg, dan zou je bij de zorgspecifieke fusietoets ook moeten kijken naar de publieke belangen, zegt de NZa. Nu is de fusietoets procedureel, en wordt bekeken of het fusieproces goed verloopt. Als je zou kijken naar bijvoorbeeld prijs, dan zouden veel fusies niet meer worden toegestaan. Bij een grens van 5% voorspelde prijsstijging, zouden 8 van de 13 recente fusies niet toegestaan worden.

De NZa kijkt de komende periode strenger naar risicoselectie en premiedifferentiatie en houdt in de gaten of zorgverzekeraars alle verzekerden onder dezelfde voorwaarden accepteren voor de basisverzekering. Dus of je nu jong, oud, gezond of ziek bent. In het paper staan ook voorstellen om meer kwaliteitsinformatie zichtbaar te maken in de zorg, bijvoorbeeld heropnames na een operatie. Zo kunnen verzekeraars en patiënten bewuster keuzes maken voor een zorgaanbieder.

Position Paper ‘Werking van het zorgstelsel’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen