Alcohol nog steeds volop beschikbaar voor minderjarigen in supermarkt

jongeren-en-alcoholDe naleving van de wettelijke leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol is de afgelopen jaren verbeterd, maar kunnen minderjarigen nu ook minder makkelijk aan drank komen? Onderzoekers van de opleiding Communicatiewetenschap van de Universiteit Twente onderzochten hoe dit zit.

Eind 2005 werd in Nederland het eerste onderzoek uitgevoerd naar de naleving van de wettelijke leeftijdsgrens voor alcoholverkoop en de beschikbaarheid van alcohol voor jongeren via commerciële kanalen. In dat onderzoek werd aangetoond dat een minderjarige jongere die in een willekeurige supermarkt alcohol wilde kopen een kans had van 88% dat hij slaagde en 12% kans dat hij niet slaagde.

Mysteryshoppers
Tien jaar later, in 2015, blijkt alcohol nog even makkelijk verkrijgbaar te zijn via supermarkten. Acht minderjarige mysteryshoppers, die ieder twee dagen op pad gingen, konden in totaal ruim 850 liter alcoholhoudende drank (ruim 580 liter bier, 230 liter wijn en bijna 40 liter mixdranken) aanschaffen. In tegenstelling tot eerder ‘mysteryshop’ onderzoek is de regie nu in handen gegeven van de minderjarige onderzoekers; zij mochten de strategie bepalen. Die strategie, en de kennis van jongeren, leidde ertoe dat de minderjarige onderzoekers in staat bleken om zeer grote hoeveelheden alcohol aan te schaffen. Hierbij doet zich bovendien een leereffect voor: naarmate jongeren meer kennis hebben over alcohol kopen, zijn zij ook meer succesvol. Dit is zorgelijk omdat dit soort kennis in de dagelijkse praktijk ook via internet of mobiel verkeer kan worden gedeeld.

Veni- subsidie
De onderzoekers stellen dat er meer, onafhankelijk, onderzoek moet komen naar de effectiviteit van diverse (technische) hulpmiddelen die verkopers kunnen gebruiken om naleving te verbeteren. Vanaf 2005 ontwikkelen de onderzoekers van de Universiteit Twente innovatieve  onderzoeksmethoden in het domein van naleving en communicatie. Recent ontving Joris van Hoof van NWO een Veni-subsidie, een beurs voor excellent onderzoek in het veld. Bovenstaand onderzoek is uit die beurs gefinancierd. Vanaf heden zullen alle onderzoeksresultaten worden gepubliceerd op www.leeftijdsgrens.com.
Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen