De zoektocht naar markers voor agressieve prostaatkanker

Array

prostaatkankerPromotie Ruben Cremers
Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen in de Westerse wereld. Omdat er grote verschillen zitten tussen prostaatkankers onderling, is het erg belangrijk te weten welke prostaatkankers zich agressief zullen gedragen. Cremers richt zich op groepen mannen met een mogelijk verhoogd risico op (agressieve) prostaatkanker, waarbij mannen in families met erfelijke prostaatkanker (HPC) centraal staan.

Cremers zocht naar aanwijzingen in het DNA en de symptomen van deze patiënten of dit inderdaad echt een aparte groep betreft. Zijn onderzoek laat zien dat de prostaatkankers in de ‘HPC-families’ op beide vlakken sterke overeenkomsten vertonen met prostaatkankers in de algemene bevolking. Daarnaast onderzocht hij met een vragenlijst hoe artsen omgaan met informatie over prostaatkanker in de familie bij het adviseren over testen op prostaatkanker. Daar kwam uit dat artsen die mannen in HPC families advies geven, vaak niet voldoende op de hoogte zijn van de precieze ins en outs van erfelijk prostaatkanker. Ook concludeert hij dat enkele in de medische literatuur gerapporteerde markers voor agressief prostaatkanker geen meerwaarde ind e dagelijkse kliniek hebben.

Over de promovendus
Ruben Cremers (1983) studeerde Geneeskunde in Nijmegen, waar hij zijn artsexamen behaalde in 2008. Bovenstaande onderzoek voerde hij uit aan de afdelingen Health Evidence en Urologie van het Radboudumc, binnen het RIHS. In 2010 ontving hij een Agiko-stipendium van ZonMW, waarmee hij de gelegenheid kreeg tot het combineren van zijn opleiding tot uroloog en zijn promotieonderzoek. Momenteel is Ruben werkzaam als uroloog in opleiding in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Proefschrift Prostate cancer: an evaluation of reported markers to identify men at increased risk

Promotor prof. dr. L.A.L.M. Kiemeney en prof. dr. H.F.A. Vasen

Copromotor dr. S.H. Vermeulen en dr. I.M. van Oort

Datum 28 april

Tijd 16:30 uur

Locatie Radboud Universiteit, Academiezaal Aula,  Comeniuslaan 2

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen