Jicht goed te behandelen, therapie opties sterk onderbelicht

Array

Jicht is pijnlijk en is de meest voorkomende gewrichtsontsteking. 90% van de patiënten is goed te behandelen met medicijnen. Toch wordt deze ziekte verwaarloosd, meent reumatoloog dr. Tim Jansen van VieCuri, Medisch Centrum Noord Limburg. Hij ziet jichtpatiënten vaak pas na jaren voor het eerst, als ze te kampen krijgen met een toenemend aantal jichtaanvallen. Met optimale inzet van de huidige behandelopties zijn deze patiënten veelal goed in te stellen, volgens de reumatoloog. Ook wijst hij erop dat onbehandeld jicht ernstige gevolgen kan hebben op langere termijn. “En een acute jichtaanval is voor een patiënt zeer pijnlijk en heeft daarom een enorme invloed op zijn/haar leven.” Door de vergrijzing, bepaalde geneesmiddelen en leefgewoontes is het aantal mensen met jichtklachten de laatste jaren enorm toegenomen. Niet alleen oudere, maar ook jonge mannen kunnen de ziekte al vroeg ontwikkelen.

jicht aanvalTim Jansen: “Het is belangrijk dat de huisarts de patiënt met jicht op tijd herkent, adequaat behandelt en zo nodig doorverwijst en goed blijft begeleiden. Anders loopt de patiënt het risico op toename van acute jichtaanvallen en permanente schade aan botten en gewrichten, plus nier- en hartproblemen.”

Sinds Adenuric® (febuxostat) wordt vergoed, door opname in het GVS, zijn de behandelingsmogelijkheden nu uitgebreid voor patiënten waarvoor de huidige behandeling met allopurinol niet (meer) werkt.

Onderstaande stappen zijn van belang om het optreden van jichtaanvallen te verminderen en daardoor de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren, lange termijn schade te voorkomen en de zorg efficiënter te maken.
1. Betere begeleiding van de patiënt bij jichtklachten in de eerste lijn door de patiënt te infomeren over wat hij zelf kan bijdragen om aanvallen te verminderen of te voorkomen.
2. Bij herhaalde acute aanvallen, het instellen van uraatverlagende medicatie om verdere aanvallen te voorkomen cf. richtlijn jicht.
3. Regelmatig controle van urinezuur in bloed, ook gedurende behandeling eenmaal per jaar (streefwaarde is ? 0,36mmol/l; bij  topheuze stapeling zelfs <0,30 mmol/l).
4.Behandeling instellen en deze aanpassen op basis van de urinezuurwaarde van het bloed bij onvoldoende of geen respons (als de urinezuurwaarde > 0,36 mmol/l blijft).
5. Doorverwijzen van patiënten naar de reumatoloog als ondanks behandeling de acute aanvallen blijven plaatsvinden of jichtklachten blijven.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Jichtpatiënten: www.nvvj.nl

 

Over Jicht
Jicht is een zeer pijnlijke ontsteking als gevolg van uitgekristalliseerd natriumuraat in een gewricht. De aandoening is al eeuwenlang bekend. In Nederland lijdt tot ongeveer 1 tot 4% van de bevolking aan jicht. En ieder jaar komen er duizenden jicht patiënten bij. Als het lichaam te veel aan urinezuur produceert en/of er te weinig van afvoert via de nieren, kan het als uraatkristallen neerslaan in de gewrichten. Jicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en ontstaat meestal na het 40ste levensjaar. Bij vrouwen zien we jicht vaak ontstaan na de overgang.

Bron: Menarini Farma Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen