Kinderuroloog wil blaas- of hartspierweefsel gaan kweken in spinnenwebben

Array
Een Nederlandse wetenschapper kweekt menselijke cellen op een wel heel spectaculaire manier: op spinnenwebben! Hij hoopt er in de toekomst zelfs blaasweefsel op te kunnen kweken waarmee een complete blaas vervangen kan worden. Maar ook bijvoorbeeld en cellen waarop geneesmiddelen tegen kanker en Parkinson kunnen worden getest.

Deze vondst, in het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht, heeft inmiddels geleid tot de groei en vermeerdering van zowel menselijke hartspier-stamcellen als cellen voor de blaas.

Spinrag

Kinderuroloog Pieter Dik, initiatiefnemer van de spinrag-experimenten, gebruikt de draden van de gouden zijdespin. Deze spinnensoort komt voornamelijk voor in de warmere kuststreken van de Verenigde Staten.

Cellen kweken

Dokter Dik is verbonden aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC. Voor de spinnenwebproeven werkt hij samen met enkele jonge onderzoekers: „We hebben onder meer cellen gekweekt voor het blaasepitheel, zeg maar: de binnenbekleding van de blaaswand. Op een matrix van spinnenzijde. Dat is een klimaat waarop de cellen zich ontzettend thuis blijken te voelen. Ze blijken goed te overleven.”

Zijdedraden

Ook de hartspiercellen, die in het laboratorium over het spinsel uitgezaaid werden, hechtten zich prima op de zijdedraden.’’Na korte tijd gingen ze zich zelfs vermeerderen, in alle richtingen. Ze overbrugden bovendien de ruimten tussen de draden.”

Uiteindelijk wil de arts-onderzoeker – bij ernstige beschadiging van de blaas – een groot deel of zelfs de totale blaas kunnen vervangen met cellen, gekweekt op een mal van spinnenweb. ,,Dat is de heilige graal, waarnaar we op zoek zijn.”

Behandeltoepassing

Maar er zijn meer behandeltoepassingen die lonken: „Dit zou wat kunnen betekenen voor hartpatiënten, die op deze manier nieuw hartspierweefsel zouden kunnen krijgen op de plaats waar ze een infarct hebben gehad. Met een prachtig passende ’patch’, een lapje spinnenweb waarop vervangend weefsel voor de aangedane hartspier groeit.”

Bovendien ziet dokter Dik kansen voor het uittesten van geneesmiddelen op spinnenweb-gekweekte kankercellen, maar ook celvermeerdering ten behoeve van zenuwbeschadigingen (dwarslaesies), voor breinziekten zoals Parkinson en het diabetesonderzoek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen