Filantropie rukt op in de gezondheidszorg

Array

Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum bestaat drie jaar
Vandaag zijn op de Dag van de Filantropie de resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland bekend geworden. Er wordt meer gegeven aan gezondheidsfondsen. Ook Stichting Vrienden van Meander die daags na het onderzoek drie jaar bestaat, ziet een stijgende lijn in donaties voor het ziekenhuis. Niet vreemd, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een prettige omgeving positieve invloed heeft op het herstel van de patiënt.

ballonnendokterIn een tijd waarin ziekenhuizen steeds meer met minder moeten doen, timmert de Stichting Vrienden Meander Medisch Centrum hard aan de weg om noodzakelijke extra’s te verwezenlijken. Op 24 april bestaat de stichting precies drie jaar. Met hulp van vele gevers zijn aantoonbare resultaten geboekt in het nieuwe ziekenhuis. Het zijn stuk voor stuk voorzieningen die het verblijf voor patiënten een stuk prettiger maken: aangepast meubilair, familiekamers, bedbanken, speelplekken, een dakterras, groen en kunst.

Positief effect
Er zijn in verschillende publicaties aanwijzingen te vinden dat zowel fysiek als psychisch comfort een positief effect zou kunnen hebben op het herstel. Fysiek comfort wil zeggen dat de patiënt geen, of minder, pijn of misselijkheid ervaart. De anesthesiologen van Meander Medisch Centrum zijn ervan overtuigd dat afleiding stressreductie geeft. Anesthesioloog Daniël Dijkstra: “Van stress weten we dat het de doorbloeding van organen en verse wonden niet ten goede komt. Ook is aangetoond dat afleiding vóór de operatie, met bijvoorbeeld een computerspelletje of filmpje, stress reduceert.”

De Dag van de Filantropie wordt ieder jaar door het Centrum Filantropische Studies van de Vrije Universiteit georganiseerd. Het geeft aandacht aan filantropie, wat staat voor bijdragen in de vorm van geld, goederen en/of tijd, vrijwillig ter beschikking gesteld door individuen en organisaties zoals fondsen, bedrijven en kerken, waarmee algemeen nut doelen worden gesteund.

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen