Kopzorgen voor mantelzorgers

Maak mantelzorg mogelijk, ipv moeilijk
Het is nog te vroeg om te concluderen dat de overheveling van zorg naar gemeenten beheerst verloopt. Het aantal mantelzorgers dat zich zorgen maakt is onveranderd groot, namelijk 80%. Mensen lopen vast door slechte communicatie en informatievoorziening door de verantwoordelijke instanties. Daarom de oproep van Mezzo na dit eerste kwartaal van 2015: maak mantelzorg mogelijk in plaats van moeilijk.

Uit peilingen van het Nationaal Mantelzorg Panel blijkt dat mantelzorgers zich zorgen blijven maken. Eind 2014 maakte ruim 80% zich regelmatig tot zeer vaak zorgen over de veranderingen in de zorg. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2015 is dit percentage nog steeds 80%.

mantelzorgersInformatievoorziening niet op maat
Mezzo hoort van mantelzorgers dat het vaak onbekend is welke zorg hun naaste in de loop van 2015 gaat krijgen. Gemeenten geven hierover nog geen uitsluitsel. En dat geeft onrust. Er is bovendien irritatie: mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen: naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door. Gemeenten sturen mantelzorgers naar Mezzo met de vraag of zij in aanmerking komen voor mantelzorgwaardering. Dit betekent dat gemeenten onvoldoende weten dat zij de mantelzorgwaardering moeten regelen en daarvoor forse budgeten ter beschikking hebben. Juist deze regelzaken, ervaren mantelzorgers als belastend.[1]

 

Zorgen maken

Het merendeel van de respondenten (ongeveer 60%) meldt dat gegevens bekend zijn bij de gemeente, maar heeft het gevoel dat de gemeente onbekend is met zijn of haar achterliggende verhaal. Dit percentage is ongeveer even hoog als eind 2014. Mantelzorgers geven aan dat zij het belangrijk vinden dat de gemeente hun inzet en unieke situatie serieus neemt. Mantelzorgers hebben goede informatie nodig en willen dat er rekening gehouden wordt met hun (mantel)zorgsituatie.

 

Trendrapportage

Regelmatig doet Mezzo verslag van hoe de transities landen bij mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Deze trendrapportage beschrijft naast het gebrek aan informatie ook de signalen dat mensen financieel in de problemen komen. Onder andere door de verhoging van de eigen bijdrage en de invoering van de kostendelersnorm. Sommigen houden weinig meer over om van te leven. De kopzorgen rondom slechte communicatie en financiële problemen staan mantelzorgers in de weg om de zorg te bieden. Daarom roept Mezzo in deze trendrapportage op om mantelzorg mogelijk te maken in plaats van moeilijk.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen