11.000 meer malariadoden door ebola

Array

Onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben geconstateerd dat de uitbraak van ebola vorig jaar in Afrika voor veel meer malariadoden heeft gezorgd dan tot nu toe werd gedacht. Het uitbraak van ebola heeft de gezondheidszorg ontwricht, hierdoor stierven minstens evenveel mensen malaria als aan ebola. Daarnaast zagen de onderzoekers bijvoorbeeld dat de epidemie ook zorgde voor een flinke toename van malaria. Zij publiceren hun bevindingen vandaag The Lancet.

malariamugDoor de uitbraak van ebola stortte is het volledige gezondheidssysteem in Guinee, Sierra Leone en Liberia lamgelegd.
Hierdoor konden bijvoorbeeld malariapatiënten niet goed medisch behandeld worden en werden er te weinig muskietennetten uitgedeeld. In totaal stierven in 2014 11.000 mensen meer aan malaria dan in andere jaren. Dat is evenveel als het aantal mensen dat aan ebola overleed. De onderzoekers vergeleken de cijfers van 2014 met het aantal malariadoden van de afgelopen vijftien jaar.

Morgen is het Wereld Malaria Dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert daarmee extra aandacht te vragen voor malaria. Volgens de WHO komen er jaarlijks 600.000 mensen om het leven door de infectieziekte.

GlaxoSmithKline hoopt in oktober internationale toestemming te krijgen om ’s wereld eerste vaccin tegen malaria in Afrika te verspreiden. Het vaccin, dat RTS,S heet, in België geproduceerd, werd speciaal ontwikkeld voor kinderen en moet voor vier jaar bescherming bieden tegen Malaria. GSK heeft dertig jaar aan het vaccin gewerkt.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen