Conferentie over wearables in de zorg in Amsterdam

0
511

De zogenoemde wearables (elektronische apparaatjes die mensen op of bij hun lichaam dragen) krijgen mogelijk een grote toekomst in de zorg. Maar wat hebben de medici er precies aan? Kunnen deze apparaatjes werkelijk de arts en de patie?nt ondersteunen? Het AMC in Amsterdam is op donderdag 29 en 30 april gastheer van de tweede conferentie van de WATCH society, de International Society for Wearable Technololgy in Healthcare.

Voor de eerste keer is er een dergelijke grote conferentie in Nederland voor medici en designers over draagbare technologie, zoals slimme brillen, armbanden en horloges die de hartslag bijhouden of de bloeddruk meten. De industrie heeft grote verwachtingen van dergelijke apparaatjes op de consumentenmarkt.

wearablesmfEr is een groot verschil tussen lifestyle gadgets voor consumenten en mogelijk waardevolle toepassingen voor de zorg. Op de conferentie wordt vanuit een medische invalshoek naar deze nieuwe ontwikkelingen gekeken. De conferentie is geaccrediteerd voor medici door de American Medical Association en de European Union of Medical Specialities. Ook het British Medical Journal for innovations’ ondersteunt het congres.

AMC-Hoogleraar Chirurgie en Applied Mobile Healthcare prof. dr. Marlies Schijven is de aankomend voorzitter van deze vereniging. ‘Het is bijzonder belangrijk dat we als medici op de hoogte blijven van nieuwe technologie die op ons afkomt en kijken waaraan wij als beroepsgroep behoefte hebben. Ik ben verheugd dat de conferentie in het AMC wordt gehouden. We willen serieus kijken hoe de nieuwe technologie het werk van de arts, het welzijn van de patie?nt en de gezondheidszorg kan verbeteren. Het is belangrijk om designers, industrie en zorgprofessionals te verbinden om tot goede oplossingen te komen, die dokters ondersteunen en waarop patie?nten kunnen vertrouwen.’

Op de eerste dag, woensdag 29 april, praat een internationaal panel van medici en designers over innovaties en mogelijke toepassingen en laten zij het gebruik ervan in de praktijk zien. Ook is er veel aandacht voor de bescherming van de privacy bij het gebruik van de nieuwe technologie en inbreng van juristen die hier actief mee bezig zijn. Op de tweede dag brengen de conferentiedeelnemers bezoeken aan bedrijven zoals Apple, Cisco, Microsoft, Samsung en WAAG society in Amsterdam die actief zijn op het gebied van innovatie in de zorg en medische wearables.

Bron: AMC