Zorg voor patiënten met boezemfibrilleren verplaatst van Martini Ziekenhuis naar huisarts

Array

Het Martini Ziekenhuis start samen met de Groninger huisartsen, verenigd in de Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) en zorgverzekeraar Menzis in acht huisartsenpraktijken (34.000 mensen) een innovatief project waardoor zorg voor een patiënt met boezemfibrilleren verplaatst wordt vanuit het ziekenhuis naar de huisarts. Dit bespaart kosten en brengt door een solide samenwerkingsprotocol kwalitatief goede zorg dicht bij de patiënt. Daarnaast voorkomt het project ook beroertes door vroegtijdige onderkenning van boezemfibrilleren. Binnen dit project gaan de huisartsen namelijk via zogenaamde ‘case finding’ in de huisartsenpraktijk ook mensen opsporen die aan boezemfibrilleren lijden, maar dat nog niet weten.

cardiology1Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland en komt vooral voor bij ouderen. Hierbij slaat het hart meestal met een hoge en onregelmatige frequentie. Deze aandoening geeft risico op bloedstolsels en daardoor op een beroerte. Dit is met medicatie (antistolling) goed te voorkomen. Een patiënt met boezemfibrilleren is nu vaak onder begeleiding van een cardioloog in het ziekenhuis, de zogenaamde tweedelijn. Om deze zorg naar de eerste lijn, de huisarts, te brengen, komt binnen dit project het echocardiogram onder regie en financiering van de huisarts. Door het maken van een echocardiogram bepaalt de huisarts of de patiënt in de eerste lijn behandeld kan worden. De cardioloog adviseert hierin en de afspraken zijn vastgelegd in het samenwerkingsprotocol. De huisarts kan te allen tijde de cardioloog (tele)consulteren. Bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis Hans Feenstra: ‘Door die waterdichte afspraken tussen cardiologen en huisartsen sturen we binnenkort patiënten van ons een brief dat zij bij hun eigen huisarts op controle kunnen in plaats van bij de cardioloog. Zo verplaatsen we echt de zorg én verlagen we de kosten van de zorg, zonder dat de kwaliteit in het geding is.’

Geen klachten, toch risico
Het is mogelijk dat een patiënt boezemfibrilleren heeft, zonder dat hij daar klachten van ondervindt. Ook deze mensen hebben een risico op een beroerte. Binnen het project wordt gebruik gemaakt van de MyDiagnostick. Cardioloog in het Martini Ziekenhuis Robert Tieleman: ‘De MyDiagnostick is een staafje dat een patiënt in zijn hand houdt en binnen een minuut boezemfibrilleren detecteert. De huisarts spoort hiermee, binnen de groep patiënten met een verhoogd risico, boezemfibrilleren op. Vervolgens beoordeelt hij of hij volgens het samenwerkingsprotocol zelf verder kan behandelen en begeleiden of dat hij doorverwijst naar het ziekenhuis.’ De bedoeling is dit project verder uit te rollen in Groningen. De verwachting is dat dan veertig ernstige hersenbloedingen per jaar voorkomen kunnen worden.

Anderhalvelijnszorg
Het Martini Ziekenhuis en Groninger huisartsen zijn actief bezig met het ontwikkelen van projecten op het gebied van anderhalvelijnszorg (integrale zorg). Hans Feenstra: ‘Wij denken dat anderhalvelijnszorg niet inhoudt dat specialist en huisarts samen achter een bureau gaan zitten, maar geloven echt in verplaatste zorg. Dit project belichaamt onze visie. Doelmatige en kwalitatief goede zorg op de juiste plek en zo dicht mogelijk bij de patiënt leveren. Bindende werkafspraken zijn daarbij een voorwaarde voor de kwaliteit van zorg. Ik ben er dan ook trots op dat dit het eerste project in een serie is en we zo concreet invulling geven aan onze verantwoordelijkheid om de zorgkosten in Nederland te laten dalen.’

Bron: Martini Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen