Griepepidemie is echt voorbij

Array

De griepepidemie is echt voorbij. Afgelopen week (week 17) daalde in Nederland het aantal influenza-achtige ziektebeelden (‘griep’) nog verder onder de epidemische drempel.

“Dat de epidemie voorbij is, betekent uiteraard niet dat zich helemaal geen griepgevallen meer zullen voordoen,” zegt Carl Koppeschaar, initaitiefnemer van de Grote Griepmeting. “Ook in de zomer is er sporadisch influenza. Maar in de warmere periode van het jaar heeft het virus minder vat en verloopt een eventuele besmetting vaak met minder ernstige symptomen. Ook kan het virus veel minder gemakkelijk worden verspreid.”

ziek griep vrouwAfgelopen winter kregen ruim 2 miljoen Nederlanders last van griep. Dat is 12% van de bevolking.

Verwarring
Er was vorige week wat verwarring omdat sommige media op grond van cijfers van het NIVEL berichtten dat er nog steeds sprake was van een langdurige griepepidemie in Nederland. Andere hadden een paar dagen eerder juist onze berichtgeving overgenomen dat de epidemie al voorbij was.

Het verschil komt door de methode van meten. Peilstations van huisartsen van het NIVEL zien voornamelijk jonge kinderen (0 – 4 jaar) met influenza-achtige klachten. De Grote Griepmeting meet daarentegen over alle leeftijdsgroepen.

70-80% van de Nederlandse bevolking gaat niet naar de huisarts bij griep. In het algemeen melden Nederlanders zich pas na 5 dagen bij de huisarts als zij zich (niet heel ernstig) ziek voelen. Tenzij zich complicaties voordoen, is de koorts bij griep al na 3 – 5 dagen voorbij. Daardoor is de Grote Griepmeting doorgaans sneller dan het systeem van huisartsen. Meer hierover valt te lezen in het proefschrift van dr. Sander van Noort. ().

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen