Griepepidemie is echt voorbij

0
592

De griepepidemie is echt voorbij. Afgelopen week (week 17) daalde in Nederland het aantal influenza-achtige ziektebeelden (‘griep’) nog verder onder de epidemische drempel.

“Dat de epidemie voorbij is, betekent uiteraard niet dat zich helemaal geen griepgevallen meer zullen voordoen,” zegt Carl Koppeschaar, initaitiefnemer van de Grote Griepmeting. “Ook in de zomer is er sporadisch influenza. Maar in de warmere periode van het jaar heeft het virus minder vat en verloopt een eventuele besmetting vaak met minder ernstige symptomen. Ook kan het virus veel minder gemakkelijk worden verspreid.”

ziek griep vrouwAfgelopen winter kregen ruim 2 miljoen Nederlanders last van griep. Dat is 12% van de bevolking.

Verwarring
Er was vorige week wat verwarring omdat sommige media op grond van cijfers van het NIVEL berichtten dat er nog steeds sprake was van een langdurige griepepidemie in Nederland. Andere hadden een paar dagen eerder juist onze berichtgeving overgenomen dat de epidemie al voorbij was.

Het verschil komt door de methode van meten. Peilstations van huisartsen van het NIVEL zien voornamelijk jonge kinderen (0 – 4 jaar) met influenza-achtige klachten. De Grote Griepmeting meet daarentegen over alle leeftijdsgroepen.

70-80% van de Nederlandse bevolking gaat niet naar de huisarts bij griep. In het algemeen melden Nederlanders zich pas na 5 dagen bij de huisarts als zij zich (niet heel ernstig) ziek voelen. Tenzij zich complicaties voordoen, is de koorts bij griep al na 3 – 5 dagen voorbij. Daardoor is de Grote Griepmeting doorgaans sneller dan het systeem van huisartsen. Meer hierover valt te lezen in het proefschrift van dr. Sander van Noort. ().