Hygiëne en infectiepreventie verpleeghuizen nog steeds onvoldoende

Verpleeghuizen werken nog steeds te weinig aan goede hygiëne en het voorkómen van infecties. Toch kan dit snel verbeterd worden. Instellingen hebben nog te weinig het gevoel dat verbeteringen dringend nodig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie wil dat het veld nu echt in actie komt.

Aanleiding
Het is belangrijk dat verpleeghuizen zo goed mogelijk proberen infecties te voorkomen zodat cliënten niet onnodig ziek worden. Hoe vaker cliënten een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, hoe groter de kans is dat bacteriën daar ongevoelig voor worden. Daardoor worden cliënten zieker dan ze al zijn.

hygieneHet is niet de eerste keer dat de inspectie de hygiëne en het voorkómen van infecties in verpleeghuizen onderzocht. Ook in 2012 en 2013 deed de inspectie hier onderzoek naar. De resultaten van toen lijken veel op de resultaten van het onderzoek nu.

Conclusies
De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners in verpleeghuizen is nog steeds onvoldoende. Medicijnen en eten worden niet hygiënisch bewaard. Ook het beleid is niet op orde. In minder dan 10 procent van de bezochte instellingen ging men bijvooreeld bij nieuwe cliënten na wat het risico is dat ze besmet zijn met MRSA, bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Overal waar de inspectie na een eerste bezoek nog eens terugkwam, bleek dat in korte tijd veel verbeterd kon worden. Maar in de meeste gevallen werden alleen zaken verbeterd in het verpleeghuis waar de inspectie op bezoek was geweest, en niet bij andere huizen van de zelfde organisatie.

Verpleeghuizen beseffen volgens de inspectie nog te weinig hoe belangrijk hygiëne en het voorkómen van infecties is. Zij nemen hun verantwoordelijkheid niet om daarvoor te zorgen.  Daardoor blijft het risico dat cliënten onnodig ziek worden en dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Ook bestaat het risicio dat infecties zich verspreiden als een besmette cliënt wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis.

Maatregelen
De inspectie roept de verpleeghuizen op om maatregelen te nemen en de hygiëne en infectiepreventie snel op orde te brengen. Daarover gaat de IGZ afspraken maken met verenigingen van verpleeghuizen en van zorgprofessionals. De komende jaren blijft de inspectie erop toezien of instellingen zich aan die afspraken houden en ze zal bestuurders aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen