Ramadan: Veilig vasten voor moslims met diabetes

0
2009

Praktische nascholingen en toolbox Diabetes & ramadan beschikbaar voor behandelaars
In 2015 brachten Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting voorafgaand aan de start van Ramadan – 18 juni 2015 – een geactualiseerde versie uit van de toolbox Diabetes & ramadan. Deze is bedoeld voor behandelaars om de adviezen aan moslims met diabetes tijdens ramadan eenduidig te maken en de dialoog over deze lastige combinatie in de spreekkamer te bevorderen. Nieuw in het ondersteuningsaanbod zijn negen geaccrediteerde nascholingen die – verspreid over het hele land – worden georganiseerd voor huisartsen, internisten, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen. Meer informatie over de nascholing, het bestellen en downloaden van de toolbox is te vinden op www.diabetesfederatie.nl/diabetes-en-ramadan

‘Diabetes en ramadan: maak het bespreekbaar!‘

Diabetes en ramadan. Een lastige combinatie
Nederland telt ruim 1.000.000 moslims. Ramadan is voor hen een bijzondere maand waarin velen van hen van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Ondanks de mogelijkheid van vrijstelling, vasten elk jaar circa 70.000 moslims met diabetes tijdens ramadan. Dit jaar begint de vastenmaand rond 18 juni. Tijdens ramadan verandert er veel: de tijd waarop men opstaat, de etenstijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt als hiermee geen rekening wordt gehouden.

Niet alleen voor patiënten, ook voor behandelaars kunnen diabetes en ramadan een lastige combinatie vormen. Daarom hebben de Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting,in 2012 het initiatief genomen hiervoor ondersteuningsaanbod te ontwikkelen. De samenwerking resulteerde in een toolbox voor zorgverleners die met groot succes werd ingezet tijdens de ramadan van 2013 en 2014. Nu is daar de nascholing aan toegevoegd. Meer inhoudelijke informatie over Diabetes en ramadan staat in het dossier Diabetes & ramadan op de NDF-website.

Bron: NDF

Vorig artikelKoning bezoekt UM-instituut MERLN
Volgend artikelNOREA Handreiking Update ZekeREzorg 1
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.