MMC zet speciaal kruisbandteam in bij knieletsel

0
376

‘All inside’ kruisbandreconstructie zorgt voor sneller herstel en beter resultaat
Eén van de meest voorkomende sportblessures is die van de kruisbanden van de knie. Elk jaar lopen alle sporters samen gemiddeld een kleine 900.000 knieblessures op. Ook beschadiging aan de achterste kruisbanden komt geregeld voor, vaak na een verkeersongeluk. Orthopedisch chirurg Rob Janssen en collega’s passen de nieuwe ‘all inside voorste en achterste kruisbandreconstructie’ toe, samen met een gespecialiseerd operatieteam. Dat levert veel voordelen voor de patiënt op, zoals sneller herstel, minder complicaties en behoud van spierkracht.

OK_kniebandchirurgieDe effectiviteit van de operatie neemt toe naarmate een orthopedisch chirurg meer ervaring heeft met het uitvoeren van de operatietechniek. Janssen: “Het is een operatie die handigheid en ervaring vereist. Het is echt teamwork. De samenwerking met een gespecialiseerd operatieteam is daarbij van wezenlijk belang. ”Sinds kort beschikt MMC locatie Eindhoven over een dergelijk team. Deze operatie-assistenten zijn uitgebreid geschoold om deze nieuwste operatietechniek te kunnen uitvoeren. Orthopedisch chirurg en operatieteam werken zo optimaal samen. Hierdoor is niet alleen de operatie sneller en efficiënter, maar is er ook minder lang anesthesie nodig. De techniek wordt verricht via een kijkoperatie, met veel voordelen voor het herstel en kleinere kans op infecties.

Hamstringpees als kruisband
Tijdens deze operatie wordt van een pees uit de achterzijde van het bovenbeen een nieuwe kruisband gemaakt. “We boren twee tunneltjes in het bot en verankeren de pees daarin. Na verloop van tijd neemt deze pees de functie van de kruisband geleidelijk over” aldus Janssen. Groot voordeel van deze techniek is dat er meestal maar één hamstringpees hoeft te worden gebruikt om de nieuwe kruisband te herstellen. Hierdoor blijft de spierkracht beter op peil, zeker voordelig voor sporters. Door de innovatieve operatietechniek en verbeterde fixatiemethode is de ingreep ook minder belastend voor de patiënt.

Rob Janssen is dé autoriteit op het gebied van achterste kruisbandreconstructie. Hij verricht internationaal onderzoek naar vele orthopedische onderwerpen, maar in het bijzonder naar de knie. Janssen promoveert in 2015 op een reeks onderzoeken naar de operatietechnieken voor kruisbandreconstructies. Ook verzorgt hij jaarlijks internationale trainingen voor orthopedisch chirurgen op het gebied van complexe kniebandletsels.

MMC locatie Eindhoven is een grote kliniek voor planbare zorg met diverse toonaangevende medische centra. Allemaal slimme, multidisciplinaire concepten waarbij zoveel mogelijk diagnostiek en behandeling binnen een dagdeel op elkaar zijn afgestemd. Patiënten kunnen er in principe bij alle specialismen een afspraak maken op het spreekuur. Veel patiënten worden er behandeld in dagbehandeling en afspraak is afspraak.

Bron: MMC