Mogelijke behandeling depressie door diepe hersenstimulatie

Prikkeling van specifiek hersengebied kan stemming en humeur beïnvloeden
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben een beïnvloedbaar hersengebied ontdekt dat een belangrijke rol speelt bij humeur en stemming. Eerste experimenten wijzen uit dat stimulatie van deze specifieke plek in het brein een mogelijke remedie is tegen depressie. De techniek die daarvoor wordt gebruikt, zogeheten deep brain stimulation, wordt in het Maastricht UMC+ onder andere toegepast bij de ziekte van Parkinson. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Translational Psychiatry.

Prof. dr. Yasin Temel

Prof. dr. Yasin Temel

Depressie is één van de meest voorkomende psychische aandoeningen wereldwijd. Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben meer dan 350 miljoen mensen last van deze stemmingsstoornis. Behandeling van depressie bestaat onder meer uit medicatie (antidepressiva), elektroshocktherapie en/of psychotherapie. Bij één op de vijf patiënten hebben deze behandelingen echter geen meetbaar effect en drie op de vijf reageert niet voldoende om symptomen te laten verdwijnen. Wetenschappers zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe behandeltechnieken die wel werken tegen depressie.

Stemming beïnvloeden
Deep brain stimulation (diepe hersenstimulatie) is een innovatieve techniek, waarbij lokale gebieden in de hersenen worden gestimuleerd met behulp van elektrische prikkels. “Tot op heden is deze methode slechts beperkt succesvol gebleken bij depressie”, zegt prof. dr. Yasin Temel. De Maastrichtse neurochirurg is gespecialiseerd in diepe hersenstimulatie en past deze methode onder andere effectief toe bij patiënten met de ziekte van Parkinsson. Temel: “Om deep brain stimulation effectief toe te kunnen passen bij depressie, moeten we eerst weten waar zich in de hersenen het gebied bevindt dat stemming optimaal kan beïnvloeden. Dat stukje brein lijken we nu gevonden te hebben.”

Gelukshormoon
Het hersengebied waar het over gaat, heet met een moeilijk woord de ventromediale prefrontale cortex. Deze specifieke plek in het brein is bij alle zoogdieren aanwezig en is onder andere betrokken bij het nemen van beslissingen en bij emotionele reacties. Stimulatie van dit gebied blijkt een positief effect te hebben op het humeur. Zo worden onder andere de hersencellen beïnvloedt die het ‘gelukshormoon’ serotonine produceren. “Met name voor mensen bij wie alternatieve therapieën niet werken om de symptomen van een zware depressie te verlichten, zou deep brain stimulation in de toekomst een mogelijke uitkomst kunnen bieden”, aldus Temel.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een Veni-subsidie van NWO en uitgevoerd in samenwerking met wetenschappers uit Spanje, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk onder leiding van prof. Yasin Temel.

Bron: Maastricht UMC+
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen