6 mei: Wereld Anti Dieet Dag

Array

Minimaal 3% van Nederlanders heeft eetbuistoornis
Woensdag 6 mei is het Wereld Anti Dieet Dag. Mensen worden opgeroepen om niet aan de lijn te doen of om op de weegschaal te gaan staan, maar vooral om lekker en gezond te eten en met plezier te bewegen. Er wordt ook stilgestaan bij alle mensen die gestorven zijn of blijvend letsel hebben opgelopen als gevolg van het slankheidsideaal. Bekend is dat lijngedrag een belangrijke trigger kan zijn voor het ontstaan en in stand houden van eetbuien en regelmatig lijnen juist leidt tot een toename in gewicht. Martie de Jong, specialismeleider eetstoornissen van PsyQ, zegt: “Inschatting is dat  minimaal 3% van de Nederlanders op een moment in hun leven gebukt gaan onder een eetbuistoornis.”

dieetMomenten van te veel eten hebben we allemaal wel eens. Dat is op zich geen probleem. Maar bij sommige mensen loopt het dusdanig uit de hand dat we spreken van eetbuien. Wanneer dit regelmatig voorkomt (minimaal eens tot twee keer per week) spreken we van een eetbuistoornis die ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen heeft:

  • Lichamelijke gevolgen: bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte en een ontregelde stofwisseling, vetstofhuishouding en hormoonhuishouding.
  • Psychische gevolgen: bijvoorbeeld depressieve klachten, negatief zelfbeeld, onrust en spanning, verlies van je interesses en minder zin in seks.
  • Sociale gevolgen: bijvoorbeeld vereenzaming, financiële problemen, alcohol- en drugsmisbruik.

Eetbuistoornis wordt in het Engels Binge Eating Disorder (BED) genoemd. Als je een eetbuistoornis hebt, dan heb je eetbuien waarin je grote hoeveelheden voedsel eet in korte tijd. Je kunt er niet mee stoppen en proeft eigenlijk niet wat je eet; je kunt een soort ‘roes’ ervaren. Alhoewel de meeste eetstoornissen beginnen in de adolescentie, ontstaat de eetbuistoornis juist vaak op latere leeftijd. Een eetstoornis komt niet alleen bij vrouwen voor, ook regelmatig bij mannen.

Lijn niet
Inzicht krijgen en structuur aanbrengen in het eetpatroon is belangrijk. Voldoende eten op regelmatige momenten en geen maaltijden overslaan, zeker niet het ontbijt. Het is heel belangrijk om juist niet te gaan lijnen, omdat het dan vaak een obsessie wordt.  Mensen kunnen zich steeds slechter gaan voelen en hebben de eetbuien niet in de hand. Door een effectief gebleken cognitief gedragstherapeutische behandeling kunnen ze hulp krijgen bij PsyQ om het eetgedrag en –patronen te veranderen. Meer informatie over een eetstoornis en de behandeling: www.psyq.nl/eetstoornissen.

Zelftest
Op de website staat ook een zelftest: https://psyqtest.pbg-surveys.nl/4017/Eetstoornissen.html

Bron: PsyQ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen