Lagerhuisdebat over biosimilars

Array

Biosimilars. Zijn ze een zorg voor de gezondheidszorg of is hun komst juist een zegen? Over dit onderwerp houden Nefarma en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik donderdag 28 mei een Lagerhuisdebat in Domus Medica, Utrecht.

Biosimilars mogen op de markt verschijnen zodra het patent van een biologisch geneesmiddel is verlopen. Dit jaar komt er een grote, nieuwe groep biosimilars aan, te weten die van de TNF-alfaremmers voor mensen met ziekten als reuma, Bechterew en Crohn.

lab researchHet is echter onmogelijk om biologische geneesmiddelen exact te kopiëren. Precies daarom zijn de meningen over biosimilars verdeeld.

Sommige deskundigen vrezen dat de biosimilars door hun andere samenstelling anders zullen werken en voor nare bijwerkingen en allergische reacties kunnen zorgen. Andere deskundigen zien geen probleem en denken dat patiënten zonder problemen kunnen overstappen. Bovendien zijn biosimilars veelal goedkoper.

Tijdens het Lagerhuisdebat houden vertegenwoordigers van de patiënten, de artsen, de geneesmiddelfabrikanten en de zorgverzekeraars een korte inleiding over hoe zij tegen biosimilars aankijken. Zij doen dit aan de hand van een aantal prikkelende stellingen.

Tussendoor is er steeds ruimte voor debat tussen en met het publiek.

Dit Lagerhuisdebat is een vervolg op de eerdere debatten die het IVM en Nefarma in 2013 en 2014 hielden over nieuwe geneesmiddelen. Doel van de debatten is de dialoog over dit thema aan te gaan, tegenstellingen te overbruggen en samenwerking tussen de verschillende stakeholders te bevorderen.

Iedereen, van arts, vertegenwoordiger patiëntenorganisatie tot zorgverzekeraar is van harte welkom tijdens het debat. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het debat begint om 15 uur en duurt tot 17 uur. Inloop is vanaf 14.30 en na afloop is er een netwerkborrel. Aanmelden kan via IVM ([email protected]).

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen