De verborgen zin van dementie

Array

Steeds meer mensen voelen onbehagen bij de puur rationele en wetenschappelijke benadering van levensvraagstukken als dementie, orgaandonatie en euthanasie. In de nieuwe serie Denken met je hart belicht Hans Stolp actuele thema’s vanuit een ander en breder spiritueel perspectief. Daarbij maakt hij andere dan alleen de materiele dimensies voor de lezer toegankelijk. Het ogenschijnlijk zo zinloze krijgt daarmee een diepere betekenis en zin. De verborgen zin van dementie is het eerste deel in deze serie.

zin dementieDementie neemt wereldwijd toe
Dementie is een ziekte die bij veel mensen angst oproept. Geheugenverlies, verlies van decorum en het niet meer herkennen van geliefden zijn voor de zieke zelf en alle betrokkenen immers zeer ingrijpend. Daarbij komt dat dementie (nog) niet te genezen is, en het aantal mensen dat aan dementie lijdt wereldwijd zeer sterk groeit. Omdat mensen deze ziekte vaak als een uitzichtloos lijden zien, wordt er steeds vaker in een vroegtijdig stadium gekozen voor euthanasie.

Pleidooi voor een andere kijk op dementie
Hans Stolp laat in De verborgen zin van dementie zien dat er ook een ander antwoord mogelijk is. Hij laat ons een verborgen kant van deze ziekte zien: de geestelijke groei die dementie kan bieden. Dementerenden brengen, nadat ‘plicht’ en ‘moeten’ zijn losgelaten, namelijk nieuwe mogelijkheden in zichzelf aan het licht. Deze transformatie maakt het mogelijk om het leven na de dood en een volgend aards leven meer bevrijd en ontlast te beginnen. Het is de hoogste tijd om de spirituele aspecten die met de ziekte dementie verbonden zijn te belichten, zodat we anders tegen de ziekte gaan aankijken en vooral anders met dementerenden zullen omgaan.

Over de auteur
Hans Stolp is pastor, auteur en veelgevraagd spreker. Hij heeft talloze boeken op zijn naam staan, waarvan er vele verschenen bij AnkhHermes.

De verborgen zin van dementie | Hans Stolp | 128 pagina’s | ISBN 9789020211467 | € 12,50 | gebonden | Zojuist verschenen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen